Forfatteren av «Tante Grusom»

Forfatteren David Walliams har solgt over 50 millioner barnebøker 

Den engelske forfatteren David Walliams har toppet bestselgerlistene i Storbritannia i nærmere 15 år, men han er også blitt en kjent og kjær barneforfatter i store deler av verden siden hans debut i 2008. Bøkene hans er oversatt til hele 54 språk og stikker du hodet innom hvilken som helst bokbutikk i Tromsø er du garantert å finne flere av hans bøker fremst i bokhyllen. 
 
Walliams debuterte med barneboken «The boy in the Dress» i 2008 som ble en stor suksess. Senere utgitt på norsk under tittelen «Gutten i kjolen». Siden da har han skrevet over 30 bøker for de over og under åtte år. Blant annet Rotteburger, Herr Stink, Gangsterbestemor, Tante Grusom og Bestefar på rømmen. 


KJØP BILLETTER TIL TANTE GRUSOM HER


 

David Walliams. Foto: Heiko Junge / NTB
David Walliams har skrevet boken Tante Grusom, dramatisert av Neal Foster. Foto: Heiko Junge / NTB 

Little Britain

Karrieren til Walliams startet lenge før han debuterte som barneforfatter og han er blant annet kjent som produsent og skuespiller i Little Britain. En komiserie som først ble sendt på radio og senere en TV-serie som gikk på BBC Three og BBC One, med stor suksess.

Sitt talent for komikk har han definitivt tatt med seg over i den litterære verden og han sammenlignes ofte med forfatter Roald Dahl som har skrevet kjente bøker som Charlie og sjokoladefabrikken og Matilda. Walliams sier selv at Dahl er hans store litterære idol og han trekker frem «SVK – Store Vennlige Kjempe», originaltittel «The BFG» som sin favorittbok, der Dahl har funnet opp et helt nytt språk til hovedkarakteren. Walliams beskriver forfatteren som et geni.


Les mer om forestillingen Tante Grusom her 


Tante Grusom Foto: Knut Åserud
Bilder fra prøvene på Tante Grusom med skuespiller Trude Øines i rollen som Tante Grusom. Foto: Knut Åserud

Alltid noe å lære 

Bøkene til Walliams tar ofte utgangspunkt i et barn som føler at de ikke passer inn, enten det er i skolen eller i sin egen familie. Og barna må ta et oppgjør med de voksne som fremstilles som egoistiske og til tider slemme. Det er alltid noe å lære og en historie til ettertanke i bøkene han. Også for de voksne.

Han skriver med humor, stor fantasi, og skaper absurde hendelser og scener som får både barn og voksne til å le og grine på nesen. Som da Tante Grusom mater niesen sin Stella som har ligget i koma med tyggede snegler fra munnen til sin enorme Bayerske ugle.

Med gode replikker og et fargerikt persongalleri som alltid overrasker er det vanskelig for både store og små å legge fra seg bøkene hans. Selv når klokken viser langt over leggetid.

Tante Grusom Foto: Knut Åserud
Møt Tante Grusom, Stella, Sot, Gibbon og den store bayerske uglen Wagner i forestillingen. Kom hvis du tør. Anbefalt fra 8 år. 

Norgespremiere 

I boken Tante Grusom, våkner Stella opp i Saxby Hall fra koma og husker ingenting av bilulykken som drepte foreldrene hennes. Hun er nå enearving av Saxby herregård. Det er imidlertid en annen som vil slå kloa i herregården, nemlig hennes grusomme tante Alberta. Sammen med sin bayerske ugle og med en rekke skitne triks forsøker hun med all sin makt å forhindre at Stella arver gården. Heldigvis får Stella hjelp fra overraskende hold, og sammen sørger de for at tante Alberta får større og mer bisarre utfordringer enn hun hadde forestilt seg.     

Tante Grusom er skrevet av David Walliams og dramatisert av Neal Foster. 

For de som ikke har ramlet over Walliams sitt forfatterskap ennå, vil forestillingen Tante grusom være starten på et langt og morsomt eventyr i Walliams sin verden.  

Bilde i header: Knut Åserud


12. januar var det norgespremiere på Tante Grusom på Hålogaland Teater - KJØP BILLETTER TIL TANTE GRUSOM HER