Nye generasjoner

— En unik mulighet

Ingrid og Sindre ble bestevenner på Lille Hålogland Teater for ti år siden. Nå går de i samme klasse på Teaterhøgskolen – og drømmer om å komme tilbake til scenen i Tromsø.


— Første rollen jeg hadde var som Kalkungutten i «Et juleeventyr» i 2011. Selv om det egentlig var en ganske liten rolle, så var det enormt stort for meg, sier Sindre Arder Skildheim.


På scenen sto også Ingrid Mikalsen Deinboll. Hun var da med i forestillingen for andre året på rad. Og selv om 11-åringene ikke hadde mange sekundene sammen foran publikum, tok de det igjen bak scenen. 

— Jeg tror faktisk vi ble venner nesten umiddelbart – og det har vi vært siden, forteller Ingrid. 


Både Ingrid og Sindre var en del av Lille Hålogaland Teater, en virksomhet som ble startet opp av Katrine Strøm i 2010 for å lære barn og unge om teaterkunst i selve teatret.

— Gjennom HT og Lille HT føler jeg at mitt formidlings- og historiefortellingsbehov ble tatt på alvor allerede da jeg var barn. Vi fikk lære, leke og ha det moro – og å stå på scenen var en rus, sier Ingrid.

— Vi er så utrolig takknemlige for at vi fikk muligheten til å være med på så mye gøy og utviklende i et proft og etablert miljø. Det var viktig å møte folk på min egen alder som hadde de samme interessene som meg selv. Jeg husker vi kunne snakke teater og skrive tekster sammen i timevis. Tiden bare fløy, sier Sindre. 


I løpet av årene som har gått siden de debuterte på Scene Vest, har både Ingrid og Sindre opparbeidet seg et langt repertoar. 

— Jeg har blant annet vært med i Virginia og julenissen, Karius og Baktus, Vestregata, Sykle i snøstorm og Medeas barn, sier Ingrid, før Sindre tar over: 

— Mens jeg har spilt i Hamlet, Les Miserables, Virginia og julenissen, Den sommeren pappa ble homo, Sound of Music og liten rolle i Riksteaterets Folk og røvere i Kardemommeby. 


Etter tre år i samme klasse på dramalinja på Kongsbakken videregående skole, søkte Ingrid og Sindre seg inn på Teaterhøgskolen i Oslo. Sommeren 2019 fikk de beskjeden: Begge to hadde kommet inn!

— Det var nærmere 700 søkere, så det var stort nok i selv seg å klare å komme inn. At vi begge to fikk plass var som å vinne i Lotto, sier de. 


Ingrid og Sindre begynte nylig i 3. klasse. Og de passer på å nyte hver eneste dag. 

— Vi stortrives her. Det er en arena hvor det er rom for å prøve og feile. Vi er ti veldig ulike skuespillere i klassen, men vi utfyller hverandre veldig godt, sier Sindre.
 

Om et knapt år er de ferdige med de tre årene på Teaterhøgskolen. Og de har planene klare.

— Drømmen er å kunne leve av å være skuespiller. Teater er en feiring av livet – alle de dype tankene, følelsene og innholdet det rommer, sier Ingrid. 
 Sindre er enig: 


— Drømmen om å være skuespiller har jeg jo egentlig hatt helt siden jeg var barn. Men nå er vi jo nærmere enn noen gang til at det kan bli en realitet. 
Både Ingrid og Sindre håper de igjen kan stå på scenen på Hålogaland Teater.
 
— HT er et fantastisk bygg med fantastiske mennesker og kunstnere. For oss var det jo også der skuespillerspiren ble sådd, så det hadde vært ekstra stas å kunne komme tilbake, sier Sindre.


 

Bildetekst: Sindre Arder Skildheim og Ingrid Mikalsen Deinboll spilte sammen i forestillingen «P for Per» av Toril Solvang sommeren 2021.

Foto: Theresa Carlsen