– Briljant med helaftens teater

Dette er folkets dom over "Min briljante venninne"

Kollasj publikum

Hun har lest alle bøkene to ganger, har sett begge sesongene i TV-serien – og er imponert over «Min briljante venninne» som en helaftens teateropplevelse.


Øverst fra venstre: Nina Erdahl, Geir Arne Hansen, Siv Hilde Edvartsen, Solveig Sætre, Helen Karlsen Bakklund

Nederst fra venstre: Dina Elisabeth Knudsen, Halvor Johannes Lie, Ellen Maja Jørgensen, Ulf Skardal, Johanna Ericson


Kjøp billett til Min briljante venninne

– Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til at fortellingen skulle bli til teater. Det er en fantastisk historie, unike bøker med et nydelig språk, og overgangen til en helaftens teaterforestilling er briljant. Jeg er imponert over både stemningen og karakterene, sier Solveig Sætre. Hun var spent på hvordan det skulle bli med nesten seks timer i teateret. 

– Det ble en positiv overraskelse. Jeg liker spesielt at det er forfriskende mye humor i forestillingen, sier Sætre. 

Fanget stemningen

Også Ulf Skardal mener HTs versjon av «Min briljante venninne» har klart å fange stemningen han opplevde i bøkene.

– HT sin versjon klarer det bedre enn TV-serien. Forestillingen går rett til kjernen av hva bøkene formidler, sier Skardal, som mener bokserien både krever og fortjener en helaften i teateret.

– Det er flott at HT inviterer til noe mer enn en lang teaterforestilling, at de har laget en italiensk aften. Det er mange som er glade i bøkene, og jeg tror det er mange som kommer til å sette pris på at forestillingen er en helaftens opplevelse, sier Skardal.

Nydelig konsept

– Konseptet med helaften er nydelig. Det var god mat og deilig vin, sier Johanna Ericson. Hun hadde verken lest bøkene eller sett TV-serien før hun så forestillingen.

– Jeg storkoste meg, og selv om det er lenge å være i teateret rett etter jobb, så var det en stor opplevelse med en fantastisk forestilling i sentrum, mener Ericson.

Heller ikke Siv-Hilde Edvartsen hadde noe forhold til bøkene eller filmen før hun så forestillingen.

– Jeg har reist mye i Italia, i området hvor handlingen er lagt og ville derfor se oppsetningen. At det ble en helaften gjorde teaterbesøket enda mer spennende, sier Edvartsen. 

Kjenner området

Samme tilnærming hadde Halvor Lie. Han har verken sett TV-serien eller lest bøkene, men har vært i Sorrento i Italia, som ligger like ved området handlingen er lagt til. 

– Så jeg har et forhold til forestillingen på grunn av geografien og kjenner igjen stemningen, sier Lie. Han liker konseptet helaften.

– Et kult konsept som gir litt ekstra krydder i hverdagen, en fin variasjon i tilbudet til teateret, sier Lie. Det samme mener Ellen Maja Jørgensen.

– En helaften med teater, mat og vin er utrolig kult. Jeg var spent på konseptet på forhånd og liker at det er annerledes enn en vanlig kveld i teateret, sier Jørgensen. At det inkluderer servering av god mat og god vin, er en viktig bonus.

Kjøp billett til Min briljante venninne her

Perfekt gave

Nina Erdahl mener konseptet «helaften i teateret» er den perfekte gaven til en venn du har lyst til å oppleve noe spesielt sammen med.

– Jeg har lest alle bøkene, sett TV-serien og elsker måten Hålogaland Teater har løst dette på. Det er helt fantastisk med så mye teater og italiensk aften i ett, sier Erdal. 

En som ble invitert med til forestillingen, er Dina Elisabet Knudsen. Hun hadde ikke lest bøkene eller sett TV-serien på forhånd, men koste seg med forestillingen, maten og vinen.

– En helaften i teateret er nytt for meg, et veldig artig tilbud, sier Knudsen. 

Skal lese nå

– Jeg har fått anbefalt både bøkene og forestillingen, og etter å ha sett forestillingen har jeg fått enda mer lyst til å lese alle fire bindene, sier Sigrid Johanne Anmarkrud. Hun synes det å gå i teateret er stas.

– Men denne opplevelsen er ekstra fin. Oftest er vi på en 90. minutters forestilling, med en kort pause midt i, og så er det rett hjem etterpå. Her får vi anledning til å snakke om forestillingen underveis, noe jeg synes er veldig hyggelig, sier Anmarkrud.


Tekst og foto: Stig Brøndbo