HT fyller femti

Et jubileum der alt ble annerledes enn planlagt.

Juleklokkene begynner snart å kime og det betyr at vi nærmer oss slutten på 2021, året der Hålogaland Teater fyller femti. Begivenheten markeres med et digitalt jubileumsmagasin der noen av teatrets venner kommer til orde. Du kan for eksempel lese om «den forliste nordlendingen», om publikumsjegeren Hanne-Ma som har fylt utallige saler med folk, eller om skuespiller Jørn som har opplevd å stå «med rompa bar i grenseland». 

(Saken fortsetter under magasinet)Magasinet er en av de siste ingrediensene i bursdagsfeiringa som er igjen. Det meste av bursdagskaka ble nemlig pulverisert av pandemien.

- Vi var entusiastiske og fulle av forventning da vi gikk inn i jubileumsåret 2021, sier teatersjef Egill Pálsson med en blanding av glød, iver og fortvilelse i blikket. Fortvilelsen er nok avtrykket pandemiåret 2021 har etterlatt seg, nok et år der alt ble annerledes enn han hadde tenkt.

- Vi hadde lagt mange fine planer for hvordan vi ville markere teatrets 50årsjubileum. Det var viktig for oss å feire sammen med befolkninga, sammen med vårt flotte publikum og med gode samarbeidspartnere og venner. HT er ingenting uten dem. Vi blir til i møte med samfunnet rundt oss og da er det opplagt at eksklusive kanapé-arrangementer ikke kunne være vår måte å feire på, forklarer han.

Teatret hadde planlagt en serie med kulturarrangementer sammen med de andre kulturaktørene i byen, det skulle være Åpen dag, og et jubileumsshow med rom for mimring og refleksjon. Pálsson hadde sett for seg fest over hele byen, opptil flere ganger. Ingenting av dette ble det noe av.

- Korona satte en effektiv stopper for nesten alle våre planer. Da vi endelig kunne åpne dørene igjen, kom det en langvarig kulturstreik på toppen, sukker han.

Ikke alt gikk i vasken

Teatret står likevel ikke helt uten jubileumsglans når året nå nærmer seg slutten. Den store nye juleforestillinga, Snøfall, kunne berges og har premiere 11. desember, med bare en liten forsinkelse.

- Vi bestemte oss for å prioritere årets juleforestillinger fordi vi tror det er det viktigste for vårt publikum nå; å kunne samles rundt en skikkelig juleforestilling på teatret, glemme pandemien en liten stund og bare kose seg med samvær og gode opplevelser. Jula er tida for det, og HT ønsker så gjerne å være et sånt sted for folk, smiler teatersjefen med julestjerner i øynene.

Pálsson forteller også at teatret tjuvstartet jubileet allerede høsten 2020 med en egen dokuserie. Gjennom hele høsten 2020 dokumenterte et kamerateam fra Prosit Productions hvordan fjorårets juleforestilling, Familien som kunne snakke om alt, ble til.

- Vi tenkte at det beste utgangspunktet for en vellykket bursdagsfest er å være godt kjent med hverandre. Derfor åpnet vi dørene på vidt gap, digitalt altså, og viste frem hva – og ikke minst hvem – som skal til for å lage teater, forteller han. 

– Det ble en serie på 12 episoder der vi viser oss frem helt uten filter. Kanskje det er noe å kose seg med i jula i år?

Se miniserien Bakteppet her 

Byr på seg selv

Jubileumsmagasinet har ifølge Pálsson samme utgangspunkt: Det er møtet med publikum og teatrets rolle i landsdelen som er viktigst av alt. Hålogaland Teater er, med sin femti år lange historie, landets eldste regionteater og det forplikter.

- Vår oppgave er å samle og representere hele landsdelen i kunsten vi lager. Det er ikke småtterier. Noen ganger lykkes vi, andre ganger ikke, men vi har lovet oss selv å alltid gå inn med hud og hår.

Les Egill Pálssons forord til jubileumsmagasinet her