To sterke kvinners møte

Det er klart for konfrontasjon.

Gina Lindås Theodorsen og Guri Johnson

Det er 15 år siden Nora forlot familien, inkludert den tre år gamle datteren Emmy. Nå er Nora tilbake, og Emmy har blitt en voksen og meget bestemt kvinne. Blir det bitre anklager eller kjært gjensyn?

I den ene hjørnet: tittelholder Nora

-    Nora er en ganske annen enn da hun forlot. Hun har funnet seg selv. Hun er selvstendig og har klart seg veldig bra, forteller Guri Johnson. 
Guri spiller Nora for første gang i sin karriere som skuespiller, og det er ikke den tradisjonelle «lerkefuglen» fra Ibsens originale Et dukkehjem vi møter denne gangen. Denne Nora’en er rak i ryggen og har bein i nesa. 

Les mer om Et dukkehjem – 15 år senere

Hun kommer heller ikke tilbake for å forsones eller gjenforenes med familien hun forlot. Hun er tilbake for å ordne med en uløst sak, det er rett og slett bare noe «rot i papirene» som må ordnes opp. 

I det andre hjørnet: utfordreren Emmy 

Etter først å ha møtte husholdersken Anne Marie og eksmannen Torvald, er det dags for Nora å møte seg selv i døra.

- Datteren Emmy er ikke så ulik mora Nora. Hun er ærlig og veldig skarp, og hun er åpen om hvordan de har det i familien Helmer. 

Det forklarer Gina Lindås Theodorsen, som har kledt på seg rollen som Emmy. Men er alt fryd og gammen under den selvsikre fremtoningen til datteren i huset? Kanskje ikke, og når hun treffer mora igjen er det klart for et oppgjør mellom dem. 

Konfrontasjonen

Det blir et komplekst møte med mange følelser. Emmy er åpen overfor mora rundt de problemene som har preget familien siden hun dro 15 år tidligere. Hennes egne verdier er mye mer konservative enn Noras. Hun deler ikke moras syn på ekteskapet. 

- Emmy er jævlig nervøs. Hun er veldig spent, og alle sansene hennes er skjerpa i møtet med mora, forteller Gina Lindås Theodorsen. 

For henne er det uforståelig at mora kunne forlate henne 15 år tidligere og hun konfronterer Nora med at hun forlot dem og at hun vil ha avskaffet ekteskapet, noe Emmy er sterk tilhenger av.  

"I lang tid trudde æ du va død. Alle trudde du va død."
Emmy

For å gjøre ting enda verre har familien aldri snakket ut om at Nora forlot dem. Faren Torvald tok aldri et oppgjør med samlivsbruddet, og her er Nora tilbake og kritiserer ekteskapet som samfunnsinstitusjon. 

- Emmy har levd med en deprimert far som ikke har vært så mye til stede for henne. Selv om folk aldri har møtt hverandre er blodsbånd heftige greier, og at mora forlot henne er et ubesvart spørsmål som aldri har fått healing, sier Theodorsen. 

Det traumatiske bruddet - hvordan taklet Torvald at Nora forlot ham?

Møtet mellom mor og datter er kanskje det aller viktigste gjensynet i hele stykket. Å treffe Emmy setter store følelser i sving hos Nora.

- Nora er skrekkslagen før møtet. Hun vil jo ikke møte resten av familien, hun vil bare ha denne ene tingen i orden før hun drar igjen. Hun er også redd for å møte datteren som skadeskutt i livet, men Nora blir slått av hvor flott datteren er og hvor mye hun ser av seg selv i henne, avrunder Guri Johnson – eller Nora om du vil. 

En ting er sikkert, det blir et sjelsettende møte for både mor og datter på scenen i Et dukkehjem – 15 år etter.