HT presenterer programmet for 2021

Femtiårsjubileum med boblende spilleglede.

Egill Pálsson

Midt i koronapandemien sitter den nye teatersjefen ved Hålogaland Teater og planlegger sitt første spilleår. Omstendighetene kunne vært enklere, men Egill Pálsson lover at det blir teater også i 2021.

Se alle våre forestillinger her

- Det er ikke så lett å lage planer midt i en pandemi. Vi må være forberedt på at det meste kan skje, men vi er ved godt mot og vil gjerne fortelle publikum om noen av produksjonene vi har på planen. Så får vi se om vi får gjennomført akkurat som vi har tenkt eller om vi må snu oss rundt og tilpasse planene. Men teater skal det bli, lover Pálsson.

Se hele programpresentasjonen her:

Teatersjefen har mange godbiter på lur og han snakker engasjert om rystende nordnorske historier, uhøytidelig selvgranskning og teater for barn i alle aldre. Mer om det senere. Først skal publikum møte en skikkelse mange kjenner fra før: Nora.

Nora er tilbake

Det er dog ikke Ibsens Et dukkehjem som skal settes opp, men Lucas Hnaths stykke Et dukkehjem – 15 år etter.

- Nora er tilbake, 15 år etter at hun i fullt opprør smalt døren igjen, forlot Torvald, 8 års ekteskap og tre små barn. Men hvorfor kommer hun nå? Hva er det som har skjedd i mellomtiden? Det får vi vite mer om i denne forestillingen, forteller teatersjefen.

Guri Johnson og Ketil Høegh skal stå på scenen i det Pálsson beskriver som et intenst moderne familiedrama. Den engelske originalversjonen hadde premiere på Broadway og vant flere Tony-awards.

- Dette blir en norgespremiere og virkelig noe å glede seg til, lover Pálsson.

Et uhøytidelig blikk på teatret

På teatrets Scene Vest har teatersjefen planlagt en boblende fest av ei forestilling denne jubileumsvåren. Panikk i kulissene er en farse som tar selve teatret på kornet. Det handler om en teaterproduksjon der alt som kan gå galt, går galt – for åpen scene.

- Forfatteren Michael Frayn satt på sidescenen og tittet ut på scenen og han måtte innrømme at det som skjedde på sidescenen var mye morsommere enn det som skjedde på scenen. Det resulterte i teaterstykket Noises Off som har blitt spilt over hele verden, forklarer Pálsson.

Han mener det er helt på sin plass å ha det litt gøy i jubileumsåret, spesielt når man kan gjøre det uhøytidelig og med selvironi.

- Vi har alle våre backstage-historier og noen av dem er hysterisk morsomme. Det er slett ikke alt som går etter planen bestandig, humrer han.

Viktige fortellinger på nye arenaer

Teatersjefen er opptatt av å fortelle historier som setter spor hos publikum, historier som oppleves som viktige og på en eller annen måte berører folks liv. Derfor er han fascinert av nordnorsk historie og planlegger flere prosjekter som tar opp konkrete hendelser fra nærmeste fortid. Ett av prosjektene skal han selv ha regi på.

- En av historiene som berører meg sterkt er nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms der 70 000 mennesker mistet hus og hjem. Den svenske dramatikeren Lucas Svensson er i gang med å skrive et helt nytt manus om dette og vår forestilling skal vises for publikum i hele landsdelen, sier Pálsson.

Premieren er lagt til Hammerfest og forestillinga vil turnere i Troms og Finnmark før den ender opp i Tromsø på høsten.

En annen av Pálssons visjoner, er å dra teatret ut av teaterbygget og inn i byrommet. Det vil han gjøre både i form av nye, overraskende arenaer å spille teater på og ved hjelp av teknologi.

- Vi skal utforske nye scener å spille teater på og benytte teknologi for å gjøre teater tilgjengelig på nye måter. Det ligger så mange muligheter i ny teknologi som kan gjøre teater tilgjengelig også for dem som ikke vanligvis oppsøker teaterhuset. Vi planlegger blant annet audio-visuelle prosjekter der man bruker hodetelefoner for å oppleve teater mens man vandrer rundt utendørs, forteller han oppglødd.

Det blir turné – og så blir det jul!

Etter koronarelatert teatertørke både i Tromsø og på turné, ser Pálsson nå fram til å besøke teatrets spillesteder i landsdelen med hele sju produksjoner. Teatersjefen lover både humor og alvor, latter og musikk når teatret skal pakke turnébussen og reise ut.

- Vi vet at det sannsynligvis blir stengte fjelloverganger på et tidspunkt, men vi kommer! Det skal bli godt å møte turnépublikummet igjen. Nå er det altfor lenge siden, mener han.

Se alle våre forestillinger her

Når vi nærmer oss høsten, starter HT prøvene på årets julegave til barnefamilier: en splitter ny juleforestilling.

- Vi skal lage Snøfall! smiler teatersjefen som gleder seg litt ekstra til julen 2021.

Det er altså snakk om NRKs mest sette julekalender med en tekst skrevet av døtrene til Klaus Hagerup.

- I Snøfall møter vi foreldreløse Selma som ønsker seg en egen familie. Hun skriver til julenissen og på magisk vis havner hun i eventyrlandet Snøfall. Her skjer det skumle ting, for selve julenissen er forsvunnet og julen er i fare. Det blir et deilig juleeventyr for hele familien!

Teatersjefen gleder seg til jubileumsåret som skal feires sammen med publikum og samarbeidspartnere hele året. 

- Det blir litt som å ha bursdag hver dag, smiler han.

Hør teatersjefen presentere høydepunkter fra programmet: