Bli med inn bak sceneteppet!

Linda Nilsen

En usminket TV-serie om livet bak scenen.

– Vi glemte fort at vi ble filmet, sier Linda Nilsen, rekvisitøren som har laget både spymaskiner, svidd svineribbe og det som ellers trengs for at forestillingene skal se bra ut i publikums øyne. 

Sammen med inspisient Johanna Jensen har rekvisitøren en sentral rolle i de to første episodene av doku-serien Bakteppet som nå er sluppet i sosiale medier. Her avslører hun blant annet hemmeligheten med vinflaskene som blir knust i hodet på skuespillerne i stykket «Familien som kunne snakke om alt».

SE BAKTEPPET HER (NYE EPISODER KOMMER FORTLØPENDE)

Viser livet på innsiden

I flere måneder har et filmteam fra Tromsø-firmaet Prosit productions vært med på alt fra leseprøver, produksjon av hoder til halshugging, sying av kostymer og snekring av kulisser. Hver episode er på 4 – 5 minutter og forteller historier om teatret, historier som aldri før har blitt fortalt på denne måten – om folkene som skaper teaterforestillinger uten å være i rampelyset.

– Vi er en gjeng med vanlige folk som får gjøre morsomme ting på jobben og vi tenkte det kunne være hyggelig å slippe publikum inn også bak scenen. Målet vårt er at publikum skal bli bedre kjent med oss og alle de flotte folkene som hver eneste dag står på for å bidra til gode teateropplevelser, sier kommunikasjonssjef Anika Mackenroth.

Også teatersjefen er med i flere episoder.

– Vi lot filmteamet slippe til over alt, og jeg må innrømme at jeg både gruer og gleder meg til å se sluttresultatet. Det kan fort bli litt temperatur når vi nærmer oss premiere, og jeg vet at jeg er filmet i situasjoner hvor jeg ikke er på mitt ypperste. Dette blir et usminket møte med teaterlivet bak scenen, smiler Egill Pállson. 

Han er vant til å ha stram regi når historier skal fortelles. Men hva som blir med i serien, aner han ikke ennå.

– Produksjonsselskapet har fått frihet til å fortelle historiene slik de vil, og vi er nok flere som i ettertid ser at vi skulle ha vært hos frisøren eller fått muligheten til å si ting på nytt. Men vi ønsket at dette skulle bli nært, ekte og engasjerende. Vi vil vise både hva vi er, og ikke minst, hvem vi er. Uten filter, sier kommunikasjonssjef Anika Mackenroth.

Samtidig lover kommunikasjonssjefen at ingen blir hengt ut eller blottstilt i sårbare situasjoner. Ideer og utkast tas derfor opp internt i åpne redaksjonsmøter før Prosit ferdigstiller episodene.

- Dette er ikke et forsøk på å trekke fram alt som går galt, men vi vil gi folk innblikk i jobben vi gjør hver dag og som man kanskje ikke tenker over når man ser en forestilling hos oss, sier hun.

Gjør de usynlige synlig

– Det er rart å se seg selv på film og enda rarere å høre seg selv snakke. Jeg skrudde fort av lyden for å slippe å høre på, sier rekvisitør Linda Nilsen og ler. Om hun blir med i flere episoder, vet hun ikke.

– I så fall er jeg spent på å se hva jeg sier eller gjør. Ingen av oss har hatt replikker eller noen regi på det vi har gjort. Vi visste ikke når filmteamet kom til oss, og jeg aner ikke hva de har festet på film, sier Nilsen.

Saken fortsetter under bildet

Inspisient Johanna Jensen
Inspisient Johanna Jensen er blant dem som gir innblikk i jobben sin i HT-serien "Bakteppet". (Skjermdump)

– Vi er jo vanligvis de som går med mørke klær i skyggene, de som ikke vises. Derfor har det vært litt skummelt å skulle være de det nå er fokus på. Men jeg tror det blir bra, det er så mange fine folk som jobber her, folk som er utrolige gode på det de gjør, ja, nesten litt nerdete gode, sier inspisient Johanna Jensen. 

Hun tror publikum kommer til å bli overrasket når de skjønner at HT ikke driver med ferdigmix-teater.

– Vi lager alt fra bunnen av, selv de mest kompliserte kostymene lager vi selv, sier Jensen.

Første og andre episode er sluppet

De to første episodene er allerede publisert via HTs faceboookside. De neste kommer etter hvert som de blir ferdige. Teatersjefen forteller at serien er ment som en oppvarming til teatrets femtiårsjubileum i 2021.

– Vi er et teater som er til for folk. Vi skal våre åpne, rause, engasjerte og modige – det ligger i vårt teater-DNA. Det ønsker vi også skal prege 50-årsfeiringen sammen med vårt fantastiske publikum, sier Egill Pálsson og legger til:

– Jo bedre kjent du er med bursdagsbarnet, dess morsommere blir festen!
 

Tekst: Stig Brøndbo

Publiseringsdato
30.11.2020