Frederic og Christina kick-starter karrieren på HT

Teatret starter opp sitt eget talentprogram og disse to er først ute, med Trude og Jørn som mentorer ved sin side.

Jørn Fuller-Gee, Trude Øines, Christina Sleipnes og Frederic Molund

- Det blir et løft for unge skuespillere, for teatret og for scenekunsten i landsdelen, lover teatersjef Egill Pálsson.

Teatersjefen ved Hålogaland Teater har all grunn til å juble; teatret har nemlig fått på plass sitt eget talentprogram.

- Overgangen fra nyutdannet til ensembleskuespiller kan være tøff og oppleves ensom. Det vil vi gjøre noe med. Våre unge kolleger skal bli godt tatt vare på av de erfarne skuespillerne i ensemblet. De skal få veiledning, faglig støtte og et profesjonelt fellesskap med andre kunstnere. Samtidig skal vi lytte til det de unge bringer inn av kraft, refleksjon og inspirasjon, sier teatersjef Egill Pálsson.

Talent Norge og SpareBank1 Nord-Norge Samfunnsløftet gir 1,2 millioner kroner hver til Hålogaland Teaters nye talentsatsing som ble lansert 22. oktober. Programmet favner skuespillere mellom 18 og 30 år som ønsker en profesjonell karriere i Nord-Norge. Teatret kommer til å sluse totalt fire unge skuespillere gjennom programmet der de blant annet får sin egen mentor i ensemblet og inngår i et stort faglig nettverk med andre talentsatsinger i Norge. Det vil komme hele landsdelen til gode, mener leder i SpareBank1 Nord-Norge Samfunnsløftet, Gudrun Gulldahl.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra lanseringen av HTs talentprogram
Teatersjef Egill Pálsson, leder for Samfunnsløftet i SpareBank1 Nord-Norge Gudrun Gulldahl, leder for Talent Norge Maria Mediaas Jørstad og prosjektleder for Uredd, Jenny Svensson. Foto: Jan Fredrik Frantzen

- Da vi spurte folk i nord hva samfunnsutbyttet bør gå til var det ett svar som pekte seg ut: Sats på de unge. Vår tyngdekraft og trekkraft avhenger av de unge. Unge som tror på seg selv, sitt talent - og som ikke minst unge som ser seg selv som en del av Nord-Norges framtid. Da trenger vi slike samarbeid som gir unge talenter et springbrett, sier Gulldahl.

Styrker nettverk i nord

- Vi er svært glade for at vi nå kan innlede et samarbeid med Hålogaland Teater, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. 

Hun forteller at Talent Norge har hatt et nært samarbeid med Sparebank1 Nord-Norge siden 2016.

-  Vi vil at de aller beste kunst- og kulturtalentene skal få tilgang til gode talentprogram der de bor. Som den største profesjonelle aktøren innen scenekunst i regionen, er det helt naturlig at vi styrker Hålogaland Teaters muskler til å utvikle unge talenter. Teatret vil bli en ressurs inn i det nettverket som er skapt om talentutvikling i nord, utdyper hun.

En annen del av nettverket utgjøres av RadArt med talentprogrammet Uredd som nå går i gang med en ny runde talenter.

- Vi er også glade for at vi kan videreføre og forsterke det gode og langvarige samarbeidet med RadArt gjennom nye talenter inn i Uredd. Gjennom felles arenaer, coaching og nettverksbygging skapes det nå gode synergier mellom satsingene i nord og mellom de øvrige satsingene vi har i Talent Norge, sier Mediaas Jørstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra lanseringen av HTs talentprogram
Fra venstre: Musiker Benjamin Mørk (Varanger Arctic Talent), HT-skuespillere og mentorer Trude Øines og Jørn Fuller-Gee, Ulrikke Benestad Fuller-Gee (prosjektleder HT), teatersjef Egill Pálsson, Gudrun Gulldahl (SpareBank1 NN Samfunnsløftet), Jenny Svensson (prosjektleder Uredd), Maria Mediaas Jørstad (leder Talent Norge). Foran: HT-talentene Christina Sleipnes og Frederic Molund.

Christina og Frederic først ute på HT

De to første som skal starte på talentløpet på Hålogaland Teater, er Christina Sleipnes og Frederic Molund. Begge søkte da teatret tidligere i høst lyste ut en åpen audition. Blant hele 360 søkere kom disse to gjennom nåløyet.

- Vi ble blåst av banen av deres faglige styrke og energi. Det var fantastisk å oppleve og vi gleder oss til å få dem inn i ensemblet. Det var mange dyktige folk på audition og vi kommer til å ansette flere profesjonelle skuespillere, men det er altså disse to unge som inngår i talentprogrammet, smiler teatersjefen.

Begge to er født i Tromsø og utdannet ved Nord Universitet, men har bodd og jobbet i henholdsvis Oslo og Kiev de siste årene.

- Jeg har vært i det frie miljøet og som frilanser er du både produsent og inspisient og manusforfatter og skuespiller og alt på en gang. Det å få lov til å komme hit og fokusere på å være skuespiller og utvikle meg i et miljø som virker både kjempetrygt og kjempeåpent, er jo bare tidenes mulighet, sier Christina Sleipnes.

Også Frederic Molund er glad for å bli en del av talentprogrammet.

- Her får man muligheten til å komme seg inn på institusjonen og vise seg fram og ta litt plass, og så kanskje spesielt her i Tromsø hvor det ikke er så stort og så mange.

Nå blir det flytting slik at de kan starte for fullt våren 2021. Etter det første året på teatret vil de bli ansatt i ett år til, slik at publikum har glede av nykommerne i minst to år.

Hør et innslag om teatrets talentprogram på NRK radio (22.10.2020, se "tidspunkter" - 43:38 HT lanserer talentprogram)