Jardar kaster seg ut i Bremnes-universet

Du møtte ham som Jean Valjean i Les Misérables. Nå går Jardar løs på nordnorske viser.

Jardar Johansen

Av: Jan Fredrik Frantzen

- Jeg tenkte JA umiddelbart da jeg ble spurt om jeg ville bli med på å lage Bare Bremnes-forestillinga på Hålogaland Teater til høsten, spesielt da jeg høre hvem som skulle være med, forteller han. 

Hele forestillinga er viet til kjente og kjære tekster som er skrevet av Kari, Ola, og Lars Bremnes, og det er ikke hvem som helst Jardar skal stå på scenen sammen med under urpremieren 26. september: Iren Reppen, Anneli Drecker, Kristian Kristensen, Johannes Winther Farstad, og Anna Karoline Bjelvin. I tillegg skal to unge Tromsøjenter bytte på å spille Kari Bremnes som barn. 

Les mer om Bare Bremnes og kjøp billetter her

- Betyr noe for folk

- Jeg har veldig lyst til å være med på ting som jeg tror kan bli veldig bra. Sangene til Bremnes-søsknene betyr noe for folk. De skriver om følelser, om det å bo her i nord, og om det mellommenneskelige. Låtene deres er de sangene folk velger til bryllup og begravelser, og det er et kvalitetsstempel av de sjeldne.
Personlig har han et spesielt nært forhold til Har du fyr, låten som Ola Bremnes skrev til albumet Gudene vet, og som bandet Hekla Stålstrenga trykket til sitt bryst og gjorde landskjent i 2011.

- Du kan tolke den låten akkurat som du vil. Hvem er fyret ditt som hjelper deg å finne fram dit du skal her i livet, og hvem ser du når du snur deg tilbake? Låten til Ola Bremnes er vakker og beskrivende for livet. 

Forberedelsene til forestillinga starter rett over sommeren. 10. august samles artistene, bandet, og regissør Ivar Tindberg - mannen som regisserte publikumssuksessen «Et Juleeventyr» på HT. 

- Det er så utrolig flinke folk som skal være med i Bare Bremnes, og Ivar Tindberg er glimrende på regi og å gi folk det de vil ha - og det de trenger. Han kunne satt opp denne Bremnes-forestillinga i et naust, og det hadde blitt bra!

150 forestillinger med Les Misérables

Jardar har vært med i totalt fem forestillinger på Hålogaland Teater siden 2012, senest på En glad pessimist, som var ei digital bursdagsfeiring for HTs ordsmed Ragnar Olsen. Der sang han låten «Bring ham hjem», en låt han kjenner veldig godt fra hovedrollen som Jean Valjean i Les Misérables. Det var den første oppsettinga Johansen var med i på teateret. Det er også den som har skapt de dypeste inntrykkene.

- Vi gjorde 60 forestillinger med Les Mis, men jeg skulle gjerne gjort 180 til. I 2014 spilte jeg den 90 ganger på Vestlandet, og selv da ville jeg gjerne spille den enda mer, minnes Johansen engasjert. - Det bor noe av karakteren Jean Valjean i oss alle. Vi har alle en rebell i oss som gjør feil, men han ønsker å gjøre så godt han kan resten av livet. 

Nå slipper han igjen taket i frilanstilværelsen for å jobbe på teater i noen måneder. Fra å organisere det meste selv kan han dermed konsentrere seg om det kunstneriske. 

- Det å kunne bare være artist og bare tenke på å prestere godt er veldig tilfredsstillende. Jeg setter mer og mer pris på å være på teateret, det gir så mange gode opplevelser med teater. 

Jardar Johansen
Du så ham kanskje på den digitale forestillinga En glad pessimist i mai 2020, der han fremførte "Bring ham hjem" fra Les Misérables, med Ole-Morten Indigo Lekang på piano. 

 

Eventyreren Johansen

Men aller først skal også Jardar ha sommerferie. Den blir annerledes for ham enn normalt. De siste 28 årene har han tatt med seg hele familien på campingferie til Nord-Sverige. Ettersom koronasituasjonen enda ikke har roet seg i nabolandet så blir det helt andre planer i år. 

En av de planene er av det spenstige slaget. Du visste det nok ikke, men det bor en liten eventyrer i den store mannen med den mektige stemmen. 

- Etter at jeg har vært noen dager på jakthytta vår i Øksfjorden i Finnmark, så skal jeg faktisk seile en seks-meters nordlandsbåt aleine ned til Vesterålen der kona mi er fra. Jeg elsker slike små ekspedisjoner, men jeg har tenkt å holde meg innaskjærs og satser på å ha medvind i seilet. Blir det motvind så får jeg heller gå på land, koke kaffe, og «vente han av», avrunder han.