Pitbull-Terje

Jim og Pitbull-Terje har havnet i puberteten – og i trøbbel.

Når våren kommer, vekkes naturen til live igjen. Når Jim og Pitbull-Terje entrer scenen på Hålogaland Teater våren 2020, bobler 13-åringene over av hormoner og logiske kortslutninger. De skal begynne på ungdomsskolen, ser for seg den ene katastrofen etter den andre, og gruer seg voldsomt. Det eneste som kan berge dem, er at de får seg kjærester – før skolestart. Det haster.

Kjøp billett til Pitbull-Terje her

Ikke enkelt

– Å få seg kjæreste er ikke enkelt når du er gutt 13 år. Utfordringen blir ikke mindre når jentene ser en annen vei, og den ene av guttene egentlig er mer opptatt av leker enn jenter, sier Endre Lund Eriksen, forfatter av bøkene om Jim og Pitbull-Terje.

De to kompisene legger planer og strategier for å lykkes med å få seg damer – men ikke alt er like veloverveid og mye går ikke som de håper.

Hormonenes nyttårsaften

– Puberteten er en utrolig utakknemlig tid for gutter som ønsker seg jevnaldrende kjærester. Det kribler i kroppen, men jentene ligger flere år foran dem i løypa. De kommer oftest i puberteten et par år før guttene, sier Marta Maria Gorecka, nevropsykolog og førsteamanuensis i klinisk nevropsykologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Hun underviser i utviklingspsykologi og beskriver puberteten som en kalibrering av hjernen, en forberedelse på voksenlivet, på reproduksjon og ansvar.

– Puberteten er hormonenes nyttårsaften og den største programvareoppdateringen av hjernen etter fødselen. Det er en herlig og krevende tid, både for barnet og for de som er rundt dem, mener Gorecka.

Forsprang

De fleste guttene havner i puberteten når de er mellom 12 og 16 år. Kropp og hode er ofte på forskjellige stadier i årene som følger, det samme gjelder utviklingen i hjernen. For eksempel kan området i hjernen hvor følelsene oppstår bli utviklet før området som kan kontrollere følelsene, og alt som skal på plass er ikke helt på plass før guttene har blitt unge menn på rundt 25 år.

Her kan du kjøpe billetter til Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet

– Det er mye energi, kreativitet og utforskertrang. Vennskap blir viktigere, det samme gjør miljøet ungdommene finner attraktive når de er i puberteten. Er det fotballaget, er det ofte mye mer positivt enn om det er et miljø med eldre ungdommer med usunne vaner og rus, sier psykolog og instituttleder ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) ved UiT, Håkan Brøndbo.

Han beskriver perioden som svært viktig med tanke på resten av livet. Både positive og negative mønster når det gjelder livsstil, kosthold og rus kan etablereres, og forskning viser en klar kobling mellom psykiske vansker senere i livet og utfordringer som oppstod i pubertetsårene.

Marta Maria Gorecka
Nevropsykolog Marta Maria Gorecka mener puberteten er en utrolig utakknemlig tid for gutter som ønsker seg jevnaldrende kjærester. Foto: Stig Brøndbo

Foreldrene viktige

Både Marta Maria Gorecka og Håkan Brøndbo mener foreldrene er utrolig viktige når ungene blir ungdommer og puberteten slår inn med variabelt humør og dårlig impulskontroll.

– Det viktigste foreldrene kan gjøre, er rett og slett å være til stede i livet til tenåringene. Vær tilgjengelig, lytt og fortsett med å tilby det man mener er hyggelige og fornuftige fellesaktiviteter. Stol på rammene som allerede er etablert, sier Håkan Brøndbo.

For Jim og Pitbull-Terje er det ikke så mye hjelp å hente på hjemmebane. Jim har en mamma som er så full av angst at hun ikke tør gå ut, mens Pitbull-Terje har en pappa som er så full av rus at han ikke kan ta vare på verken seg eller de rundt seg.

Barnevernet

En dag banker barnevernet på døra.

– Guttene blir redde. De er skeptiske til barnevernet, sier forfatter Endre Lund Eriksen.

– Skepsis mot å få hjelp fra barnevernet er dessverre nokså vanlig, sier psykolog Håkan Brøndbo. I flere år har han brukt nettopp «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» i undervisning om hvordan barnevernet kan bli oppfattet av familier de ønsker å hjelpe.

– Min erfaring er at mange flere kunne ha hatt en mye enklere pubertetstid med litt råd og hjelp, sier Brøndbo.

Kjøp billett til forestillingen her

Puberteten er hormonenes nyttårsaften og den største programvareoppdateringen av hjernen etter fødselen.

Det går oftest helt fint også når puberteten tar mye plass i en familie, men plasser å søke råd kan være familievernkontor, barnevern, PPT og helsesøster på skolen. I Tromsø kommune samarbeider kommunen og spesialisthelsetjenesten om et team som gir rask psykisk helsehjelp til barn, unge og deres familier.

Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet har premiere 25. april. Ifølge forfatter Endre Lund Eriksen, er målgruppen for stykket unge tenåringer i puberteten – og deres foreldre og familie.

Forfatter Endre Lund Eriksens bok ble i 2006 kåret til Årets beste barnebok av 11.000 elever i Norge.

Publiseringsdato
17.02.2020