- Det går unna, også bak scenen

Bilde av Julia Bache-Wiig

Etter tre sesonger som viking i TV-serien The Last Kingdom, balanserer Julia Bache-Wiig fem roller og helt ville platåsko i Peer Gynt. 

– Jeg elsker å spille teater. Film og TV også, men teater er snart det eneste som ikke kan lastes ned via en app og konsumeres med en gang. Teater er ekte, det skjer her og nå, live, sier Julia Bache Wiig. 

Kjøp billetter til Peer Gynt her

Siden sist skuespilleren stod på HT-scenen i Glassmenasjeriet for sju år siden, har hun vært innom både Teater Ibsen i Skien og spilt i flere produksjoner ved Den Nationale Scene i Bergen. Men det har blitt mye TV og film, som i NRK-serien Heimebane, TV2-suksessen Frikjent, og filmene Den 12. mann og To Liv, sammen med Liv Ullmann. I høst dukket hun opp på TV-skjermene i sin tredje sesong som Thyra i BBC/Netflix-serien The Last Kingdom.

– Jeg var nå klar for teater igjen og ble veldig glad da det åpnet seg en mulighet i Peer Gynt, sier 35-åringen.

Moderne klassiker

Selv om det har gått 143 år siden Peer Gynt ble spilt på teateret for første gang, mener Julia Bache-Wiig at klassikeren har like mye å fortelle oss i 2019 som da Henrik Ibsen tok stykket til scenen første gang. 

– Peer Gynt tar opp eksistensielle spørsmål om det å være menneske, og jeg tror nok publikum kan kjenne seg igjen i tematikken. Vår versjon viser en moderne Peer Gynt i nordnorsk drakt. Vi er tro mot teksten, forklarer hun. Men resten – kostymene, scenografien og musikken:

– Det er et fyrverkeri av en forestilling som jeg tror vil appellere også til ungdom. Det er maksimalisme på scenen, en helt rå teaterfest, og den viser lagarbeidet, noe som er unikt for teateret som kunstform, til fulle, sier Bache-Wiig.

Fem roller 

Selv har skuespilleren fem forskjellige roller, med scene- og kostymeskifter i et heseblesende tempo.

– Det går unna, også bak scenen, sier hun.

Der skal hun av og på med trollkostyme i latex, brudekjole og ikke minst, bytte mellom fire forskjellige par platåsko. Ett av parene har hun brukt i flere uker i forsøk på å bli vant til å gå med dem. Et annet par er hun veldig glad for å få bruke.

– Tenk, vi har Buffalo-sko. Da de var på moten på 90-tallet ønsket jeg dem så veldig, men fikk dem aldri. Så endelig, sier hun og ler. 

Du kan se Peer Gynt til 12. oktober. Les mer om forestillingen her.

Publiseringsdato
24.09.2019