Ottar Brox møter Skjalg Fjellheim

Ottar Brox til venstre. Skjalg Fjellheim til høyre

Politisk redaktør i Nordlys intervjuer en levende legende.

"Brox fikk rett i noen av sine verste antakelser, ikke minst angående fiskeripolitikken", skrev Morten Strøksnes i Dagbladet for noen år siden (Dagbladet: Nordlands profet). Vi tar et dypdykk i Ottar Brox' unike kunnskap om fiskeriene når politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, samtaler med professoren og samfunnsforskeren i forkant av Blå åker.

Senjaværingen Ottar Brox var en av pionerene da Sosialistisk Folkeparti (seinere SV) ble stiftet i 1961. Senere ble Brox professor i sosiologi og en av landets mest ledende samfunnsforskere. Han er fremdeles en aktiv samfunnsdebattant, med fast spalte i Klassekampen.

Blant et utall debattbøker er «Hva skjer i Nord-Norge?» en klassiker. Boken var en sviende kritikk av det norske etablissementets medisin for fiskeriene og den nordligste landsdelen. Brox ble møtt med hånflir fra makthaverne og skjelt ut som «sjarkromantiker». I dag mener stadig flere hans analyser om norsk fiskeripolitikk får stadig større gyldighet.

Brox har blant annet vært sterkt kritisk til Kjell Inge Røkkes inntog i næringa, og han har argumentert for at kystnært fiske er det mest lønnsomme og betyr mest for bosettinga.

Møt Ottar Brox i samtale med politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, på Hålogaland Teater, onsdag 29. mai kl. 18.30. Samtalen finner sted før kveldens oppsetning av forestillingen Blå åker

Gratis inngang. Arrangementet strømmes direkte på nordlys.no.

Publiseringsdato
22.05.2019