«Hendelser ved hav»

Horisont

Arvid Sveen stiller ut nordnorske horisonter i Teaterkaféen.

Plakaten til forestillingen Blå åker prydes av en nydelig blå horisont, fanget inn ved Varangerfjorden. Kunstneren bak fotografiet er Arvid Sveen og bildet inngår i en serie med nordnorske horisonter. Seks av dem er nå satt sammen til en salgsutstilling i teaterkafeen.

Horisont fra Kåfjorden. Foto: Arvid Sveen
Horisont ved Kåfjorden. Foto: Arvid Sveen
Himmel og hav er likeverdige

– Havet har jeg alltid fotografert, men det var i 1999 jeg begynte prosjektet Horisonter med to-delt kvadratisk format der hav og himmel spiller likeverdige roller i bildet, og kvadratet er delt av horisonten, sier fotograf og billedkunstner Arvid Sveen.

Han er for mange kjent som mannen bak fotoserien «Tinden», 109 portretter av Tromsdalstinden i forskjellig vær og lys gjennom hele året, som også er utgitt i bokform. Horisontene hans er alle fra Nord-Norge eller fra arktisk hav.

– Mine horisonter er hendelser ved hav. De seks horisontene på Hålogaland Teater er tatt ved Vengsøyfjorden, Kåfjorden, Varangerfjorden, Altafjorden, Vesterålen og et sted i ishavet nord for 80 grader. Ellers fotograferer jeg horisonter der de måtte åpenbare seg, uansett hvor. Og som kanskje kan fortelle noe om både geografiske likheter og forskjeller.

Opplevelser i møte med himmel og hav

Sveen har fotografert horisonter i 20 år og gjør det fortsatt. Hans første horisontutstilling ble vist i Tromsø Kunstforening i 2000. Seinere er Horisonter vist i Finnmark, Sør-Norge, Danmark, Finland og på Færøyene, og nå altså på Hålogaland Teater i forbindelse med forestillingen Blå åker.

– Blå Åker handler mest om kampen om havet og havets ressurser, mine bilder viser visuelle opplevelser i mine møter med havet, himmelen og horisontene. Det er derfor ingen tilsiktet eller direkte sammenheng, men det er lov å assosiere og tenke hva som skjer utenfor billedkanten, dypt i havet eller høyt i luften!

Teaterkafeen åpner én time før forestillingsstart tirsdag til lørdag. Bildene leveres i ulike format i papir for montering i glass og ramme, eller i 90x90 på aluminiumsplate. Vil du se flere horisonter enn de som er utstilt på teatret, kontakt Arvid Sveen på telefon 915 67 739, arvid.sveen@gmail.com.


Arvid Sveen er billedkunstner, fotograf og grafisk formgiver. Han har hatt separatutstillinger i Norge, Sverige, Finland, Danmark og på Færøyene. Hans bilder er innkjøpt blant annet av Nordnorsk Kunstmuseum, De samiske Samlinger, Norsk Kulturråd og Kemi Kunstmuseum i Finland. Som grafisk formgiver har han utformet mer enn 50 norske kommunevåpen. I 2004 fikk han Finnmark Fylkeskommunes Kulturpris. Arvid Sveen har tidligere laget billedbøkene Helleristninger, Jiepmaluokta, Alta (1996), Vakre Varanger (2000) og Mytisk Landskap (2003) og Tinden (2006).

Publiseringsdato
14.05.2019