Danseren som ble et insekt

Stort sett når du ser Bao, spinner han rundt, opp/ned i en halsbrekkende piruett. Nå skal han være insekt – men det blir nok noen moves nå også.

Bao Andre Nguyen (28) er tromsøgutten som har gjort seg bemerket som danser over hele landet. Han er med i det oslobaserte dansecrewet Kingwings, og har tidligere gjort suksess sammen med dansegruppen UnDefined i Tromsø. Det siste året har han også gjort det godt som skuespiller, senest i storsatsingen «Sykle i snøstorm» på Hålogaland Teater i høst. Han spilte også i ungdomsfilmen «Battle» som hadde premiere i Norge, Sverige, Danmark og Nederland i september i fjor.

Nå skal Bao spille den åtte år gamle gutten Gregor i forestillingen «Gutten som ble et insekt», som er basert på Franz Kafkas klassiker «Forvandlingen».

Mye til felles

- Da jeg begynte å jobbe med rollen som Gregor innså jeg at jeg har mye til felles med ham. Han er sjenert, og det var jeg også, særlig i kontakt med eldre. Men det var visse ting jeg følte at jeg kunne og som jeg syntes var interessant. Og når jeg bare fikk være i det, skjønte jeg at jeg ble mer og mer sterk i uttrykket og meg selv, sier Bao.

Han forteller at da han var liten, og ikke syntes det var så lett å snakke med folk, var det mye lettere for ham å være fysisk og å kunne bevege seg

- Som å leke sisten, stå på hendene og sånne ting føltes veldig naturlig. Og da jeg fikk gjøre slike ting og plutselig så at folk så på meg og ville være i min verden, så ble jeg jo veldig glad for det. Min relasjon til folk startet gjennom bevegelse, og det er mye det som er linken til karakteren jeg spiller.

Alt blir endret

Gregor er åtte år og bor sammen mor, far og tenåringssøsteren Grete. Han er flink på skolen og fullt opptatt med sport, fotball, speider’n og musikk. Alle forventer at han skal være flink, men en dag er det nok. Plutselig en morgen når han våkner opp er han blitt forvandlet til et insekt.

- Gregor går igjennom en forvandling som egentlig alle går igjennom, på forskjellige måter. Men jeg tror Gregor føler veldig mye, han er sensitiv, særlig siden han ikke blir hørt av familien eller andre når han prøver å uttrykke seg. Det gjør at han holder følelsene sine inne, men det bobler og bobler. Til slutt så bare eksploderer han, for han må få det ut. I starten sliter han med å klare å være seg selv, men grunnen til at han klarer det slutt, er at han bare ikke gir opp. Han er i noe som er vanskelig, noe han ikke forstår, men det er som han har et hjerte av gull til å slå igjennom. Uansett om han treffer veggen hele tiden, så vet han at han bare må være i det eller gå en annen retning for å oppdage den andre siden. Det er viljen til Gregor som skiller ham fra folk flest, forklarer Bao.

- Vet du? Dette er egentlig en veldig morsom historie, skyter han inn.

Bao forteller om en prøvetid hvor det var mye latter igjennom hele øvingen. Det mener han er en viktig ting.

- Jeg har alltid følt at kontrasten mellom ting er viktig for at man skal få dybde og farge. Her har vi i utgangspunktet en tragisk historie som kan være mørk i natur. Da synes jeg det er viktig å balansere det ut med det motsatte. Det er ofte slik vi håndterer vanskelige ting. Hvis man har ting som er skummelt eller vanskelig, er det ofte latter som kompenserer eller stikker hull på spenningen. Jeg føler jo at denne forestillingen gjør det helt genialt. Det er også mye fysisk humor der jeg får utfoldet meg på mange måter, sier Bao.

https://youtu.be/7HZUx7CizFk

- Får vi kanskje se et insekt som danser breakdance?

- Ja, kanskje, men det blir en annen type break i alle fall. Det kan bli ting som kanskje blir litt skummelt å se på også, svarer han og legger til:

- Det er viktig å oppleve livet, være en del av det og observere det. Det er derfor det er så viktig å gå på teater, se film og høre musikk og oppleve forskjellige typer kunstarter for det er jo der livet kommer ut og frem. I denne forestillingen har vi valgt å plukke ut sider ved livet som det er lett å kjenne seg igjen i. Jeg føler vi tar disse tingene ut på en veldig god måte. Samtidig er det veldig fascinerende, det er mye humor, masse action. Alle slags publikum blir å like denne forestillingen, forsikrer Bao.

https://youtu.be/7NONiTP6Cgs

Publiseringsdato
01.03.2019