Hålogaland Teater har mistet "en rødglødende stjerne"
Det var med stor sorg teatret mottok budskapet om at Klaus Hagerup, en av teatrets grunnleggere, gikk bort 20. desember.
Klaus Hagerup var en av de syv skuespillerne som i 1971 startet Hålogaland Teater. Han var knyttet til teatret fram til 1977, først som skuespiller, senere som dramatiker og dramaturg, og var en vesentlig del av det politisk engasjerte teatermiljøet i Tromsø på 1970-tallet.
– Klaus har betydd veldig mye for Hålogaland Teater, både som grunnlegger og som kunstnerisk drivkraft. Uten ham hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi minnes ham med glede, respekt og takknemlighet, sier Kristian Figenschow, mangeårig skuespiller og nå del av den kunstneriske ledelsen ved Hålogaland Teater.
Han forteller at skulpturene utenfor teaterbygget, «de syv musene» laget av Inghild Karlsen, symboliserer teatrets grunnleggere og at en av dem representerer Klaus Hagerup.
– Han er med oss hver dag, sammen med de andre grunnleggerne. Det er fint å ha historien med seg. I 2021 skal vi feire teatrets femtiårsjubileum og Klaus ville hatt en helt sentral plass der. Det er trist at han ikke får oppleve det, sier Figenschow.
Sto bak teatrets gjennombrudd i 1973
Hålogaland Teater startet smått og var ikke bortskjemt med mye publikum de første årene. Gjennombruddet kom først i 1973 med forestillingen «Det e her æ høre tel», skrevet av Klaus Hagerup. Forestillingen turnerte i hele Nord-Norge og ble senere spilt inn for tv. «Det e her æ høre tel» ble etter hvert til et symbol for både teatret og kulturbevegelsen i landsdelen. Klaus Hagerup sto også bak store suksesser som «Fru Carras gevær - En rapport fra stordjupta» (1974), «Æ e ikkje aleina» (1974), «Vor ret vi tar» (1975) og «Dikt & førbainna løgn» (1976) (kilde: Jens Harald Eilertsen, En rødglødende stjerne).
– Vi må heller ikke glemme at Klaus skrev teksten til sangen «Ka e det som æ drømme om», melodi av Sverre Kjeldsberg, til teaterstykket «Dikt og forbanna løgn». Sangen lever sitt eget liv den dag i dag og har blitt en slags nasjonalsang, sier skuespiller og kunstnerisk leder Guri Johnson.
Kollega Ketil Høegh i teatrets kunstneriske ledertrio er enig.
– Vi på Hålogaland Teater har mistet en av dem som betydde aller mest i opprettelsen av teateret. Det er vemodig og trist å ta imot dette budskapet at Klaus Hagerup er gått ut av tiden. Våre tanker går til hans nærmeste. Takk, kjære Klaus, for alt du bidro med, avslutter Johnson.
Portrettbildet av Klaus Hagerup: © 2010 Jarle Vines, some rights reserved.
Fakta om Klaus Hagerup:
Klaus Hagerup, født 5.3. 1946, var forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Han har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheateret, og han var med på opprettelsen av Hålogaland Teater, der han var fra 1971 til 1977 og etter hvert gikk helt over til å virke som dramatiker og dramaturg. Klaus Hagerups dramatikk innbefatter en mengde genre, for eksempel syngespill, skuespill med politisk slagside, parodiske spill, kriminalskuespill og revy.
Kilde: Aschehoug forlag