Salmer om det levde livet

De aller fleste har nok et forhold til initialene «L.S.», med de vet det kanskje ikke.

Her kan du se hele turnéruten og kjøpe billetter til forestillingen


Gjengen bak forestillingen «Blott en dag» er ganske sikker på at svært mange mennesker har et forhold til en svensk dame ved navn Lina Sandell. Men det er ikke sikkert at så mange kjenner til navnet hennes av den grunn.
Carolina (Lina) Vilhelmina Sandell var født 3. oktober 1832 i Fröderyd i Småland og døde 26. juli 1903 i Stockholm. Hun var dikter, teolog, forfatter og salmeforfatter. Hun skrev oftest under signaturen L.S., og navnet hennes oppgis med hennes pikenavn.

Kall fra Gud
- Mange av salmene hun skrev signerte hun ikke. Hun mente hun hadde fått et kall fra Gud at det var Hans tekst hun formidlet, forklarer skuespiller og sanger Kristine Henriksen. Men hun legger til:

- Da ulike frimenigheter begynte å endre på tekstene til Sandell etter sitt eget forgodtbefinnende, da valgte hun å signere salmene sine med initialene «L.S.».

Lina Sandell

Topp 10
Kompanjong i forestillingen «Blott en dag», skuespiller og sanger Maria Solheim tror svært mange av oss har hørt noen av salmene som Lina Sandell skrev, selv om vi kanskje ikke helt vet at det var hun som skrev tekstene.

- Salmer som «Blott en dag», «Bred dina vida vingar», «Jesus kär, var mig när» og «Tryggare kann ingen vara» er det Sandell som har skrevet. Hun troner ubeseiret på topp 10 som salmedikter og svært mange nordmenn kjenner til hennes samler, forteller Solheim.

Dramatisk liv
Henriksen forteller hun leste en biografi om Lina Sandell og at hun ble fullstendig grepet av hennes dramatiske historie. Sandell var et dypt religiøst menneske og som ugift kvinne på midten av 1800-tallet hadde hun store kvaler om hun skulle gifte seg eller ikke. Spørsmålet for Sandell var om det å gifte seg og eventuelt stifte familie ville fjerne henne fra forholdet hun hadde til Gud.

- I tillegg omkom faren hennes på havet. Hun var svært knyttet til faren og denne hendelsen preget henne i sterk grad. For Sandell var eneste alternativ å fylle tomrommet som oppsto i hjertet hennes med Jesus, forteller Henriksen.

Sandell valgte riktignok å gifte seg. Hun ble redaktør ved ektemannen Carl Oscar Borgs forlag i Stockholm samtidig som hun drev en utstrakt skrivevirksomhet. Sandell var en virksom kvinne som møtte mange utfordringer på det personlige planet. Dette gjenspeiler seg i tekstene hun skrev.

Fra venstre: Ketil Høegh, Maria Solheim, Kristine Henriksen og Ole-Morten I. Lekang

Levd liv
- Mange av salmene hennes beskriver levd liv og handler om hele livets løp, fra fødsel til død, gjennom helse og sykdom, gjennom grubling og lykke, forteller Solheim og legger til:

- Det er nok mye av grunnen til at salmene til Lina Sandell appellerer også til folk som ikke nødvendigvis har en gudstro. Det er noe allment med tekstene hennes.

Henriksen er enig og mener at salmene også taler til dagens mennesker.

- Tekstene hennes inneholder så mye håp og trøst. Derfor er de så universelle. Vi kan alle føle oss litt fremmede i verden og dette beskriver hun veldig godt. Jeg synes sangene hennes er veldig ekte og at de dypest sett handler om livet selv.

Konsentrasjon
Det er Ketil Høegh som har regi for forestillingen og også han lar seg inspirere av Sandells tekster. Det musikalske tonefølget er det Ole Morten I. Lekang som står for. Alle sammen mener de det gir en helt spesiell følelse å spille forestillingen i kirkerom.

- Det gir en helt spesiell konsentrasjon, både for dem som opptrer og for publikum, mener Høegh.

Hålogaland Teaters høstturné med forestillingen starter 9. oktober i Elverhøy kirke i Tromsø. Deretter går ferden rundt i kirker og kapeller i Troms og Finnmark før den endre i Kirkenes kirke 31. oktober.

Her kan du se hele turnéruten og kjøpe billetter til forestillingen

Publiseringsdato
09.10.2018