Mor og datter sammen på scenen

Mens de fleste tenåringer synes det er flaut å se moren sin danse foran andre, er Vera Østbye Lysnes (15) mest stolt.

Ved frokostbordet hjemme på Tromsøya er det vanlige småstresset erstattet av gjensidige tips om mimikk og sang. For Vera på femten og mamma Hege er kollegaer i høst, og har stor glede av å dele tanker og erfaringer de gjør seg sammen på scenen på Hålogaland Teater. Under "Sykle i snøstorm" deler hun nemlig scenen med mamma Hege Holte Østbye.

- Vi snakker mye om hvordan vi skal løse ting på scenen. Det er artig at jeg nå kan spørre henne om erfaringene hun gjør seg på jobben, sier Hege Holte Østbye.

 

Første gang sammen

Danseren og koreografen vendte tilbake til Tromsø for to år siden, etter mange år på den nasjonale dansescenen. Hun har blant annet vært prøveleder for danseensemblet Carte Blanche i Bergen. Under forestillingen "Sykle i snøstorm", danser hun på de ulike scenene som tas i bruk. Og datteren Vera er å se i rollen som både student og ravn, de som skal guide publikum gjennom opplevelsen på to og en halv time. Det er første gang de opptrer sammen.

- Vera har sett meg i mange forestillinger, og jeg har også sett henne opptre. Men vi har aldri vært på «gulvet» sammen før, sier Hege.

Mor og datter

Med siden hun var liten

Femtenåringen har holdt på med dans, sang og teater hele livet, har allerede lang sceneerfaring og er knyttet til Lille HT som skuespiller. Selv om hun akkurat i høst har skuespill som jobb, føles det ikke som dét.

- Det er dette jeg liker å gjøre i fritiden min også, sier Vera, som har satt kursen mot dramalinja på videregående. Mamma legger til:

- Vera har alltid tatt det å opptre alvorlig. Hun ble veldig sint hvis noen dristet seg til å le under forestillingene hennes som hun holdt i stua som liten. Det var ikke lov, ler Hege.

Datteren har fått igjen for det nå, når nyansene i spillet skal fram.

- Hun skjønner at jobben vi gjør er viktig. Vi har jo spesielle yrker, og det er fint at vi kan dele erfaringene våre.  

 

Mamma og kollega

På scenegulvet er Hege og Vera kun kolleger. De gir hverandre tips og ideer, og diskuterer nyanser på like fot. I korridoren etter prøvene er de mor og datter igjen. Men det skal ikke alltid så mye til før dansingen går over en grense for tenåringer flest. 

Jeg er stolt av mamma og det hun gjør. Men noen ganger blir jeg flau også. Å jobbe sammen er gøy og rart på samme tid, sier Vera.

Ved frokostbordet hjemme

Kommer nært

Hege tror de kommer nærmere hverandre ved å jobbe sammen, fordi de ser bak rollene som mor og datter. Det å være mer enn en mamma som maser om å stå opp og lage matpakke, men en som også gjør litt rare ting også.

- Jeg er ikke så redd for å kaste meg ut i ting og være litt modig. Da ser hun at det faktisk er greit å komme med litt sprø forslag på scenen. Vi ser flere sider av hverandre, sier Hege, som innrømmer at det ikke bare er fint å komme tett på hverandre, det er også god logistikk.

- Vi skal jo på samme sted på kveldene, det er veldig praktisk!

Publiseringsdato
04.09.2018