Det store nord på Hålogaland Teater

Eilert Adelsteen Normann, Bodø Havn

Nå viser Nordnorsk Kunstmuseum utstillingen Big North i foajeen på Hålogaland teater.

Åtte monumentale verk fra siste halvdel 1800-tallet viser den storslåtte og nasjonalromantiske versjonen av Nord-Norge som var gjeldende da.

- Naturen fremstilles i disse maleriene som guddommelig, inspirerende og teatralsk. De presenterer en ideell, stilisert og til en viss grad konstruert versjon av nord, sier direktør for Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM), Jérémie McGowan.

Versjon av nord
Han snakker om representasjonen av Nord-Norge i bildene, med de flammende fargene, fjellene og fiskerne. Mange publikummere vil kanskje oppleve dem for å begynne med som dokumentasjon av faktiske steder. Men slike malerier er ofte stiliserte og til og med fiktive framstillinger, påpeker McGowan.

- De bygger opp om en versjon av Nord-Norge som kan være begrensende. Den visuelle arvensom vi ser i bildene er til en viss grad tatt videre av blant annet turistindustrien i dag. Det skaper en versjon av landsdelen som over tid kan gå ut over evnen vår til å tenke nytt og annerledes, fordi vi har vent oss til å se den framstilte versjonen av det eksotiske nord, mener han.

Utveksling med museet
Det største bildet i utstillingen, Eilert Adelsteen Normann Fra Bodø havn (ant 1885) troner i midten av de åtte verkene, og er utlånt av Brødrene Dahl. Maleriet henger til vanlig i samlingsutstillingen på Nordnorsk Kunstmuseum. Men mens Sykle i snøstorm pågår er «hullet» i veggen på museet erstattet av en video/filminstallasjon av videodesigner Sabina Jacobsson.

- Det er en utrolig spennende utveksling. Vi kommer inn i teatret konseptuelt og konkret som en portal, og så åpnes det også en portal hos oss, sier direktøren.

McGowan synes det er veldig spennende at museet og teatret samarbeider.

- Mye av det som skjer i museumsverden er bygget rundt det autentiske og det originale. Men slik er det ikke i teatret, sier han. 

Utstillingen Big North henger i foajeen på Hålogaland Teater fram til 20. oktober.

Verksliste: 
 

  • Gudmund Stenersen Fra Svolvær                      
  • Otto Sinding Fra Reine i Lofoten (1894) Utlånt fra Storebrand Kunstsamling
  • Georg Saal Nordnorsk landskap (1855)
  • Knud Andressen Baade Fuglefjell, Hestmandø (1844)
  • Eilert Adelsteen Normann Fra Bodø havn (ant 1885) Utlånt fra Brødrene Dahl
  • Georg Saal Fra Finnmark (1852)
  • Eilert Adelsteen Normann Fiskere på fjorden (1880-tall) Utlånt fra Hurtigruten
  • Eilert Adelsteen Normann Fra Reine i Lofoten (1880)
Publiseringsdato
11.09.2018