Musikk for nordvest og snøstorm

Foto: Reiulf Grønnevik

Johan Sara jr. komponerer musikken til «Sykle i snøstorm». Det blir mektig, magisk og storslagent.

Johan Sara jr. komponerer helst for uterommet, og håper at nordvesten setter kraftig inn under avslutningen av «Sykle i snøstorm». Det blir mektig, magisk og storslagent når det nykomponerte urfolks-verket får komme til sin rett. Han lover at ingen drar verken tørrskodd eller uberørt hjem.

Johan Sara jr er ansvarlig for musikken til forestillingen og for komposisjon av finalen. Alle som har hørt musikken hans vet at det ikke blir et enkelt uttrykk. Det blir rytmisk pompøst, melankolsk, det blir poetiske partier ispedd underfundighet. Det blir moderne urfolksbasert musikk med elektroniske elementer. Musikken hans er ikke lett å sette i bås, men «nyskapende modernistisk» går igjen i beskrivelsene.

— Til finalen på dette på stykket skal jeg prøve å tilnærme meg de ulike kunstneriske utrykkene som hele forestillingen bærer preg av. Gi rom og plass til alle for å skape en felles symbiose ispedd med en blanding av samtidsmusikk og joike-urkraft, sier Johan Sara jr selv humrende.

Tett på elementene

Sara jr. er ikke ukjent i gangene på Hålogaland teater, han var innom sist gang i 2005 med forestillingen «I dag og i morgen». Når teaterhuset har klart å kapre oppmerksomheten til en så travel internasjonal musiker igjen, er det ikke minst fordi tematikken interesser han.

— Jeg likte ideene umiddelbart. Forestillingen handler om ressurser, om miljø, om rettigheter og klima. Vi som bor her i nord er hensatt til disse elementene, vi lever tett på alle spørsmålene – hver dag, sier han, og legger til:

— Så forestillingen hadde nok ikke passet til en komponist fra Sentral-Europa!

Alle sjangre

Sara holder samisk tradisjonsmusikk i hevd, men har med alle ytterpunktene i musikken sin, og de fleste sjangre. De tre albuminnspillingene han holder på med når han ikke er musikkansvarlig og komponerer til «Sykle i snøstorm», beskriver kanskje musikken best.

— Jeg holder på med siste album i trilogien «-Sea Sami, See-» med naturlyder fra Nord-Norge, lyder fra kysten. Ett album med tittel: «-Ambient-joik-», og den tredje innspillingen med arkaisk urjoik i et elektronisk landskap, forteller han.

Storslått avslutning

Til avslutningen av årets råeste teateropplevelse kan publikum få oppleve nyskrevet musikk fra nord. Musikken hans er med i andre deler av forestillingen også, blant annet med sang fra Vokal Nord, men urpremieren kommer altså til slutt – når publikum har tatt plass på fiskemerda, sammen med hele ensemblet av dansere og skuespillere. Der ute venter et crescendo av lyder, lys og mørke.

— Det blir stort og spektakulært. Vi bygger opp fra det stille til det pompøse. Det er ingen tvil om at «Sykle i snøstorm» blir årets happening, mener han, og legger til: - Jeg liker å jobbe utendørs, musikken min passer til å være ute. Uansett om sola skinner eller det er minus 40.

Verdensartist

Utsolgte konserter i verdensbyene vitner om et ry som når langt utenfor landegrensene. I perioder har han holdt mer til i utlandet enn i Masi, der han bor. Til denne forestillingen har han nærmet seg musikken med å planlegge og gjøre masse research. Mye har ligger i hodet lenge, der er alt ferdig før han setter seg og får det ned.

— Hvordan blir du inspirert?

— Jeg pleier å si at hvis man må vente på inspirasjon, så får man vente lenge. Jeg setter meg heller ned og jobber, og så har jeg noen triggere som får meg i gang, sier han. - Hva er forskjellen på å skrive musikk for teaterscenen og for en konsert? - Det er noe helt annet enn det jeg gjør til vanlig. Musikk på scenen er nærmest en egen sjanger. På scenen er musikken og skuespillerne avhengig av hverandre, og det er helt annerledes enn å stå alene selv på scenen under en konsertopptreden – enten som musiker eller skuespiller. Du kan jo tenke deg selv en spillefilm uten lyd og musikk.

— Hva er ditt forhold til UiT?

— Det er jo en stor institusjon som har stor betydning for nordområdene. For oss som bor i Finnmark, er det enormt viktig med kompetanse innenfor områder som rettigheter og forvaltning av ressurser. Heldigvis virker det som om mange unge også er opptatt av det, og kommer tilbake og jobber i Finnmark.

— Alle bør se!

— Hvorfor skal folk komme og se «Sykle i snøstorm»?

— Fordi det blir svært og spektakulært, og det er viktige temaer som tas opp for folk her i nord. Og så er det jo det største og viktigste innenfor kunstbegrepet som skjer her i Tromsø i høst. Alle bør få med seg denne forestillingen!

Sjekk ut musikken til Johan Sara Jr her 

Publiseringsdato
24.08.2018