Danse på havet

Koreograf Un-Magritt Nordseth tester sko

Denne uken har vi prøvd sko.

Jesus gikk som kjent på vannet. Hvor vanskelig kan det da være å danse på havet? Ganske utfordrende viser det seg.

Et annerledes dansegulv

I forestillingen «Sykle i snestorm» skal scenen flyttes til havs! Scenen skal bokstavelig talt være ute på en fiskemerde i havet rett utenfor teatret. Det skaper unektelig en del utfordringer for koreograf og dansere. Scenen må faktisk tåle både vær, vind og en god dose sjøsprøyt. Overflatevann må kunne renne gjennom, og da kan ikke dekket være tett. Glem vanlig dansematte! Underlaget på ei flytebrygge eller fiskemerde skal i størst mulig grad sikre de som må bevege seg rundt, slik at man ikke sklir og faller. Her er mest mulig friksjon bra.

Det er helt motsatt av hva man vanligvis ønsker og forventer av et tradisjonelt dansegulv. Dansere skal bevege seg fritt, de skal skli over gulvet i kraftfull flukt. De vil by på piruetter med mange omdreininger, for så å bremse farten mykt og kontrollert. Kroppene skal bevege seg i harmoni og i takt med resten av ensemblet. En masse av bevegelser som svever elegant mot underlaget, og i flyt med musikken.

Friksjon på dansegulvet gjør dansere i bevegelse utsatt for skader og begrenser handlingsrommet. Dette er utfordringen som koreograf Un-Magritt Nordseth nå pønsker på hvordan hun skal løse. Hun tester underlag og diverse skotøy for å finne den beste kombinasjonen slik at danserne kan bevege seg grasiøst og stilfullt, uten at de skader seg.

Prøvekjøring

Så, hvis du ser noen som danser rundt på flytebrygga ved Kystens hus, er det antakelig koreografen som er ute og tester underlag og sko, samtidig som hun prøver ut koreografi og dansetrinn. Det er en hårfin balanse for det kan fort bli for glatt også. Vi vil jo unngå at danserne sklir av scenen og faller i havet.

Un-Margritt lover å løse utfordringene. Forestillingen blir garantert spektakulær og blir en minneverdig avslutning på hele opplevelsen. Et nykomponert musikalsk verk av Johan Sara jr. skal fremføres, samtidig med at danserne understreker dette på en visuell og estetisk vakker måte.

Når Peter F. Hjort kan sykle i snøstorm så kan vel vi danse på havet.

- Av May Liss H. Wasmuth

Publiseringsdato
19.06.2018