Han Lars fra Raillkattlia er død

Asle Myrvoll (74) er død etter lang tid sykdom. Han var godt kjent som kjent som Olufs sønn, Lars fra Raillkattlia.

Det var natt til mandag denne 23. januar at Asle Myrvoll sovnet inn etter langs tid kreftsykdom. Han var godt kjent som driver av butikken Sportshuset i Tromsø. Likevel vil svært mange kjenne ham som sønnen til Oluf – han Lars fra Raillkattlia – fra Hålogaland Teaters forestilling «Oluf» i 1989.

Dette ble teatrets aller største suksess. Historien om folkelivet i Raillkattlia tok både anmeldere og publikum med storm. Lennart Lidstrøm fikk ansvaret for regien, mens Hilde Skancke Pedersen hadde den scenografiske oppgaven. I alt ni skuespillere medvirket: Arthur Arntzen, Asle Myrvoll, Kristian Fr. Figenschow jr., Sigmund Sæverud, Maryon Eilertsen, Guri Johnson, Svenn B. Syrin, Maria Toming og Oddvar Hellan. John Sigurd Kristensen og Ann Jorid Henriksen alternerte i roller i løpet av perioden.

Forventingene til oppsetningen var magisk i alle landets media. Etter premieren var det viktigste spørsmålet hvor mange forestillinger teatret kunne avvikle. Billettkøene var enorme over hele landet, fra Oslo til Kirkenes og overalt ble det spørsmål om ekstraforestillinger. Turneen ble avsluttet i Stavanger i 1990. I mellomtiden ble «Oluf» spilt inn for NRK-fjernsyn og sendt som lørdagsunderholdning 5. mai samme år. Forestillingen ble spilt 177 ganger for nesten 80.000 publikummere over hele landet.

Langt sykeleie

Asle Myrvoll har vært syk i lengre tid og ble betydelig dårligere rett etter jul. Til avisa iTromsø forteller «faren til han Lars», Arthur Arntzen, at han har visst om Myrvolls sykdom i lengre tid, men at nyheten om dødsfallet er veldig tungt å høre. Han legger også til at det var nettopp Myrvoll han hadde i tankene da han skrev inn rollefiguren Lars til forestillingen «Oluf».

Teatersjef for Hålogaland Teater, Inger Buresund, sier alle på Hålogaland Teater har mottatt nyheten om Asle Myrvolls død med sorg.

- I dag er vi på Hålogaland Teater i sorg, men vi tar vare på de gode og kjære minnene om Asle Myrvoll. Våre varme tanker går til hans familie, sier Inger Buresund.

BILDETEKST: Asle Myrvoll er død. Her er (sittende til venstre) i rollen som Lars i forestillingen "Oluf" fra 1989.