Velkommen til nachspiel fra helvete

Klassikeren Hvem er redd for Virginia Woolf? klarte det ikke mange andre stykker har klart: Å bli en klassiker basert på en annen klassiker.

Det er sent på natten, promillen er stigende, spydighetene flerrer luften og det godt voksne ekteparet utfordrer hverandre på giftig/kjærlig vis. Og under murrer fristende og forførende ungdom. Det er kjærlighet, krasse ord og sex det handler om når Hålogaland Teater 29. januar 2015 setter opp Hvem er redd for Virginia Woolf? På Scene Øst i Anders T. Andersens (Mammon, Berlinerpoplene m.m.) regi.

 

Det middelaldrende ekteparet Martha (Guri Johnson) og George (Trond Peter Stamsø Munch) har gjennom et langt og barnløst ekteskap beveget seg inn i et landskap hvor de sårer hverandre på unikt vis. Samtidig som man aner et ønske om at den kjærligheten som en gang var der fortsatt skal få leve. Og når Martha og George en sen nattetime får besøk av det unge og forelskede paret Honey (Trude Øines) og Nick (Marius Lien) løper de fordervelige replikkene helt løs og de blir sjokkerte vitner til de eldres ydmykelser.

 

Da den amerikanske forfatteren Edward Albee i 1962 skrev teaterstykket Hvem er redd for Virginia Woolf? skapte han sjokkbølger gjennom det amerikanske gjennomsnittssamfunnet. Både språkbruken og tema var «uhørt» i sin tid, men sannheten var vel heller at folk kjente seg faretruende godt igjen.

 

Men ikke nok med det; Edward Albee lot seg i stor grad inspirere av August Strindbergs klassiker Dødsdansen (1900). Slik sett har Hvem er redd for Virginia Woolf? Klart det ikke mange andre teaterstykker har klart; nemlig å bli en klassiker i seg selv – basert på en annen klassiker.

 

Teaterstykket ble filmatisert i 1966 av Mike Nichols med Elizabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene. Siden har det vært spilt på utallige teaterscener verden over.

 

 

Hvem er redd for Virginia Woolf?

Av Edward Albee

Oversettelse Ragnar Olsen

Med: Guri Johnson, Trond Peter Stamsøe Munch, Trude Øines, Marius Lien

Regi og scenografi: Anders T. Andersen

Kostymedesign/scenografiassistent: Urd Maria Sørgaard

Lysdesign: Øystein Heitmann

Dramaturg: Tale Næss

 

 

Premiere på Scene Øst 29. januar 2015.