Hvor høyt skal Benjamin rope?

«Martyrer» er en sterk tekst som går rett inn i samtiden. I en verden uten grenser, bygger tenåringsgutten Benjamin mur rundt seg selv og finner svar i Bibelen når de voksne svikter.

Onsdag ga Hålogaland Teater en smakebit på vårens program. Første rett ut er forestillingen «Martyrer» av den tyske dramatikeren Marius von Mayenburg hvor Kjersti Horn har regien.

 

15 år gamle Benjamin har erklært krig. Krig mot usedelighet. Krig mot umoral. Han provoserer og manipulerer, skremmer og fascinerer dem rundt seg, og midt i kaoset mellom forbud, moral, syndebukker og absolutte sannheter stilles spørsmålet om hvem av oss er de virkelige martyrene i Benjamins krig.

 

Benjamin er en tilsynelatende vanlig gutt i en vanlig by hvor som helst i landet. Han lever sammen med Mamma, som jobber nattevakter og Pappa har stort sett vært fraværende. Han søker til bibelen og lar seg forføre av gammeltestamentlige tankesett og oppfatninger. Gradvis blir han besatt av hevn, renhet og usedelighet. Hvordan møter de voksne et ungt menneske på vei ut i radikalisering, hva er tro og hva er redsel, og hvordan skal barn finne veien hvis foreldre og læreres toleranse blir en unnskyldning for å ikke ta ansvar?

 

I den tyske dramatikeren Marius von Mayenburgs stykke er 15 år gamle Benjamin blitt en kristen fundamentalist, og von Mayenburg tvinger oss til å svare på om vi tåler fundamentalisme bedre eller dårligere avhengig av hvor den kommer fra. Tør vi peke på fundamentalisten når han står midt i blant oss?

 

I forbindelse med Tromsø Internasjonale Kirkefestival blir det en iscenesatt lesning av utdrag fra teksten i Tromsø Domkirke lørdag 2. november klokken 14:00.

 

Martyrer

Av: Marius von Mayenburg

Med: Gunnar Eiriksson, Trond Peter Stamsø Munch, Asta Busingye Lydersen, Anja Bongo Bjørnstad, Huy Le Vo

Regi: Kjersti Horn

Scenografi og Kostyme: Katja Ebbel Fredriksen

Lysdesign: Norunn Standal

Lyddesign: Erik Hedin

 

Premiere på Scene Øst 23. januar 2014