Musikalen CHICAGO
Medvirkende:
Ida Holten Worsøe (Roxie Hart), Henriette Myhre (Velma Kelly), Ellen Nikolaysen (Mamma Morton), Kristian Fr. Figenschow jr. (Billy Flynn), Solveig Lyngaas/Geir Lillejord (Mary Sunshine), Erik-André Hvidsten (Amos Hart).
Ensemble:
Lisa Agby, Tine Aspaas, Lavrans Haga, Filip Ihrsen, Johanna Irving (dansekaptein), Daniel Larsson, Marianne Næss, Cathrine Bang Norum, Maria Schwencke, Robert Skowronski, Antonio Tengroth
Stort orkester under ledelse av Morten Michelsen.
Av: Masteroff/Kander/Ebb
Oversatt til nordnorsk av Ragnar Olsen.
Regi: Trond Lie.
Koreografi: Tomas Adrian Glans.
Musikalsk leder: Morten Michelsen.
Scenografi: Gjermund Andresen.
Kostymer: Anette Werenskiold.
Lysdesign: Tommy Bøhn.
Maske og hår: John Einar Hagen.
Om musikalen "Chicago"
Chicago på slutten av 1920-tallet. Nattklubbstjernene Roxie Hart og Velma Kelly har myrdet hver sin elsker og har havnet bak murene i Chicagos kvinnefengsel.
Men alt håp er ikke ute. Kjendisadvokat Billy Flynn fikser litt på jentenes bakgrunn og framtoning, og plutselig er de årets stjerneskudd i media. Roxie og Velma gjør en forbløffende oppdagelse: Forbrytelse lønner seg!
Største satsing noensinne
6 skuespillere, 11 dansere og et 9-manns orkester har begynt arbeidet med musicalen CHICAGO som skal ha premiere på Hålogaland Teater 10. januar 2008. Regissør Trond Lie og hans team sto tidligere i år bak publikumssuksessen CABARET som ble sett av 12.500. Nå har de satt seg som mål å slå sin egen rekord. CHICAGO skal bli et forrykende danseshow med glitter og glamour og sang på et internasjonalt nivå. Prosjektet får over 1 million kroner i støtte fra SpareBank1 Nord-Norge.
Nordnorsk versjon av Hollywood-klassiker
Musical-legenden Bob Fosse regisserte urpremieren på Broadway i 1975. Filmatiseringen fra 2002 med Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones og Richard Gere, vant hele 6 Oscars, blant annet for Beste film og Beste kvinnelige birolle (Zeta-Jones). På Hålogaland Teater får du se en nordnorsk versjon med Ida Holten Worsøe som Roxie Hart og Henriette Myhre som Velma Kelly. Advokat Billy Flynn spilles av Kristian Figenschow jr. De øvrige rollene bekles av Ellen Nikolaysen (Mamma Morton), Solveig Lyngaas(Mary Sunshine) og Erik-André Hvidsten (Amos Hart). Hålogaland Teater er stolt av å kunne presentere et profesjonelt ensemble med dansere fra hele Norden.
"En forestilling teatret kan være stolt av"
- Rått, mente VG om CABARET, og Nordlys' anmelder slo fast: - Cabaret er en forestilling både Hålogaland Teater og Tromsø by kan være stolt over i lang, lang tid framover. Nå følger teatret opp med en enda mer spektakulær musikal. Bli med til Chicago på 1920-tallet, til en verden preget av kjendiskult og karrieresug.
Billettsalget starter
Billettene til storsatsingen CHICAGO ligger nå ute for salg. Ring Billetten as på 77 66 33 66 eller gå inn på billettluka.no for å sikre deg billetter.
En journalist ved navnet Maurine Watkins
Historien bak hva du ser på scenen er verdt en historie. Her kommer den.
Den trege nyhetsdagen 3.april 1924 i Chicago falt den unge journalisten Maurine Watkins øyne på politiloggen, og kom over en av byens mange skyteepisoder. Hun bestemte seg for å følge den opp.
Kvinnen som i raseri over å ha oppdaget at hennes elsker ikke hadde kontakter inne i showbusiness likevel, skjøt to skudd i ham og spilte jazz og mumset konfekt i den halve timen det tok mannen å dø.
Mordersken het Beluah Annan og hennes nye adresse ble Cook Countyfengslet. Uten kausjon.
På samme murdress row satt da allerede kabaretsangerinnen Belva Gaertner. Hennes elsker var blitt funnet hengende over rattet, skutt i hodet og død i hennes bil, i mars samme år..
Vår journalistvenninne miss Watkins forsto straks at nok en standardsak fra den tids Chicago ikke ville avstedkomme store overskrifter, men til sin lykke oppdaget hun at begge kvinnene vare slående skjønnheter; Gaertner var den stilige, langbente, mens Annan var den pene av dem, og historiene rundt dem var krydret med kabaretliv, trist barndom, broket fortid, gin, elskere som egentlig var gifte familieforsørgere, mer alkohol og altså: pistoler.
Watkins skrev artikler på artikler om disse elegante og vakre kvinnene som kunne risikere å dingle, og avisleserne, publikum om du vil, fikk ikke nok av mannemorderskene. Folk ville ha mer.
Watkins utvidet sitt scoop, og fikk dem fotografert sammen, fremstilt som tvillingsjeler med overasskende fellestrekk som jazz, menn, alkohol og ja, pistoler.
Deres historie var på alles lepper. Vi skal ikke røpe mer av historien som denne forestillingen bygger på, bare fortelle,( for det har du vel allerede skjønt,) at godt hjulpet av pressen representert ved Watkins nese for den gode historien, og mediavante advokater ble disse to mordersker opphøyet til glamorøse favoritter. Frikjent og løslatt i 1925.
I juryen satt for øvrig bare menn.
Beluah Annan giftet seg igjen, men oppdaget at mannen var bigamist, og havnet deretter på mentalsykehus hvor hun fikk nervøst sammenbrudd og døde i 1928,mens Belva Gaertner giftet seg med en rik industrimagnat og reiste til Europa. Hun vendte imidlertid tilbake til Amerika og var til stede da vår journalistvenninne Watkins hadde Broadwaypremiere på sitt stykke Chicago. Ja, bygget på sitt journalistiske stoff rundt morderskene. Stor suksess og på premieren kom Beluah opp på scenen og tok applaus ved teppefall, hyllet som en stjerne
En ung teatermann fikk tak i historien noen år senere og kom på ideen til å lage en musikal av stoffet og oppsøkte derfor journalisten, nå dramatikeren Watkins, som da hadde trukket seg tilbake til en ensomt og spartansk liv i New York, og ikke på noen måte ville gå med på å lage musikal av historien, Tvert i mot hadde journalisten fått ruelse og levde i dyp anger... kunne hun ha fått to mordersker frikjent gjennom sitt engasjement, og dermed begått en grusom synd! Fortvilelsen over dette var så dyptfølt at hun ved sin død donerte alt sitt jordiske gods, ca 2 000 000 dollar til kristent arbeid.
Mens de med rette rimelig forbannede arvingene selvfølgelig solgte historien for hva den var verdt, til den unge teatermannen og dermed fikk Bob Fosse sin musikal. Som siden har gått verden rundt noen ganger og blitt filmet og fetert nok til at vi nå synes denne sanne svir av en historie trenger nordnorsk språkdrakt og oppførelse.
Og litt fordi vi synes den minner mistenkelig om vår egen tid. Men det er sikkert bare tilfeldig?
Uansett, der har du historien.
Trond Lie
regissør
Spilleliste
Her finner du en oversikt over sangnumrene.
1. AKT
- All that jazz (Velma, ensemble)
- Go`gutten min (Roxie)
- Fengselstango (Velma, ensemble jentene)
- E du god mot Mamma (Mamma Morton)
- Kjærlighet e alt (Billy, ensemble jentene)
- Littegranne godt (Mary Sunshine)
- Begge greip etter pistolen (Billy, Mary Sunshine, Roxie, ensemble)
- Roxie (Roxie, ensemble)
- Det går ikkje med en (Velma og Roxie)
- Min beste venn (Velma og Roxie)
2. AKT
- Æ vet ei jenta (Velma, alle)
- Æ og min baby (Roxie, ensemble gutter)
- Mister Cellofan (Amos)
- Ho Velma e i slag (Velma, ensemble)
- Blend og omvend dem (Billy, ensemble)
- Smak (Velma og Mamma Morton)
- No tell dags (Roxie og Velma)
- Hot Honey Rag (Roxie og Velma, ensemble)
Chicago på web-tv
Se web-tv fra forestillingen: www.itromso.no, www.nordlys.no
Mary "Geir" Sunshine
Har du lurt på hvem som skjuler seg bak den mandige reporteren Mary Sunshine? Her får du svaret!
I forestillingens program er han presentert som den klassisk skolerte sopranen "Solveig Lyngaas" - Geir Lillejord ble "headhuntet" til rollen, som opprinnelig er skrevet til en mann. Med sitt fantastiske vokalregister og skuespillertalent forleder han publikum til å tro at han faktisk er en kvinne sent i 50-årene. Kvinneroller er ikke fjerne for Lillejord; Norges kanskje fremste dragartist har mer enn 20 års erfaring fra scenen ikledd kvinneklær. I tillegg har han de siste årene født og oppfostret "Berit Bislett" og utallige andre humoristiske roller- inkludert mannsfigurer. "Ruth Torshov" i duoen "Ruth og Vigdis" er en annen god, gammel rolle publikum kjenner Geir fra. Imidlertid er det ikke mange som venter å se ham utøve faget fra teaterscenen. Skuespiller, komiker og sanger- alt kokt ned i én og samme rolle.
Mot slutten av forestillingen kaster han parykken- god fornøyelse!
"Glitrende Chicago"!
Publikum og anmelderne er enige: HTs "Chicago" er en opplevelse av de helt store.
Musikalsk enestående, med mange flotte rollefigurer og med Ida Holten Worsøe som ei kabaretstjerne av klasse, står HTs "Chicago" fjellstøtt.
Helge Matland, Bladet Tromsø
Dette er en forestilling som stråler, sparkler og spreller, deilig glamorøs (...). Scenografisk og koreografisk er den er fest (...)
Lillian Bikset, Dagbladet
Med et fyrverkeri i dans, sang, musikk og lys fører Hålogaland Teater oss til 1920-årenes Chicagos verden. (...) ei festlig forestilling som får oss til å juble og applaudere fra start til slutt.
Bjørn Harald Larssen, Nordlys
Hålogaland teater sparer ikke på noen ting denne gangen, og de lykkes med så godt som alt.
Øystein Rostad, TromsoBy
Musikken, sangen og dansen gjør "Chicago" på Hålogaland Teater til riktig god, lettbent underholdning.
Astrid Sletbakk, VG
Broadway i Tromsø
Hvis en tilfeldig amerikansk turist skulle dette inn på HTs "Chicago", ville haken hans garantert dette videre ned i gulvet. Tromsø-oppsetningen er - enkelte svakheter til tross - konkurransedyktig med det kommersielle teatret på Broadway eller i London.
Mona Levin, Aftenposten
Helt Chicago på HT (Klikk her for å høre på anmeldelsen)
Tøff premiere på vårens storsatsing i går. Full fart, strålende ensemble og enkelte lysende prestasjoner.
Erling Steenstrup, NRK
Cathrine Bang Norum som Roxie
Cathrine Bang Norum skal spille Roxie 23., 26. og 27.februar.