Terje Skonseng Naudeer var ikke i tvil om at han ville takke ja da han hørte at Ivar Tindberg skulle være regissør og Anneli Drecker en av medspillerne.

 

Skonseng Naudeer spiller Odyssevs, den som driver historien fremover. Anneli Drecker er stolt over å være med i det som kanskje er avdøde operasanger Anne-Lise Berntsens viktigste prosjekt. I tillegg til de to deltar seks profilerte operasangere og fantastiske Bodø Sinfonietta.

 

Librettist Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske kopler Homers helteepos med historien om krigsheltene fra Kiberg, men i kontrast til Odyssevs, ble partisanene aldri hedret for sin dåd.

 

I 2014 er det 70 år siden Finnmark ble befridd av sovjetiske styrker. Ved krigens utbrudd flyktet nær 70 partisaner over grensen til Sovjet. Mange av dem dro for å unnslippe tyskernes jakt på kommunister og for å delta i kampen mot okkupasjonsmakten. Tapene var enorme og mer enn halvparten døde. De falt i strid, ble tatt til fange, torturert og henrettet. Sammen med sovjetiske tropper var noen av dem med ved befrielsen av Øst-Finnmark i oktober 1944. Etter krigen hadde ikke heltefortellingen om norsk motstandsbevegelse rom for alle. Kibergpartisanene var blant dem som falt utenfor.

 

Stykket har en lokal forankring, men mennesker over hele verden har kjent smerten ved å legge seg som venn og helt, og våkne som fiende.

 

Kibergodysseen er et samarbeid mellom Festspillene i Nord-Norge, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Hålogaland Teater og Barents Event. Forestillingen har urpremiere under FINN.

På scenen
Skuespiller
Skuespiller
Skuespiller
Skuespiller
Skuespiller
Skuespiller
Produksjon
Orkester Bodø Sinfonietta
Komponist Trygve Brøske
Konsept Anne-Lise Berntsen
Dirigent Per Kristian Skalstad
Librettist Marianne Meløy

Bakgrunnsstoff

Kibergodysseen i media

Se hvordan media omtaler "Kibergodysseen"

Les anmeldelsen fra Harstad Tidene her: 

http://www.ht.no/kultur/article9837748.ece#26