Julesnapperen er tittelen på storsatsingen som har fått Tromsøværinger til å gå mann av huse i julestria. KulturHuset, Hålogaland Teater og Tromsø kommune med Tromsdalen Kulturhus, Tvibit, Kulturskolen, Breivika vgs og Breivang vgs har gått sammen for få til dette kjempeløftet.
Av Klaus Hagerup og Trond Nedberg
Hovedrolleinnehaverne er:
Fra Tromsø Barne og Ungdoms Teater: Guro Bøe Linnet (Marie) og Nils Kvenseth Putney (Johannes)
Fra Hålogaland Teater:
Kristian Fr. Figenschow jr., Ketil Høegh, Hege Aga Rogstad og Frode Winther

Det er natt til julaften hjemme hos tvillingene Marie og Johannes. Marie gleder seg til julaften, mens Johannes får tiden til å gå ved å spille data. Plutselig blir dataspillet levende, og Gigabert og Bøgg kommer ut av skjermen og tar med seg Johannes inn i
spillet. Den eneste måten Marie kan redde Johannes på er ved å forsvinne inn i dataspillet selv, og forsøke å redde Johannes.

Julesnapperen er forfattet av Klaus Hagerup. På spørsmål om hvorfor han har valgt en moderne ramme med teknologi og data til en juleforestilling sier forfatteren: - Det er nettopp det som er poenget. Til slutt vil man se at det er familie og venner som står i fokus i jula. Selv i den moderne tidsalder er det den gammeldagse jula vi alle søker etter.

Hele Tromsøs kulturliv går sammen om å gjøre denne forestillingen mulig. Tromsdalen Kulturhus skal delta med sirkusartister, animasjon og søm. Tromsø barne- og ungdomsteater stiller med skuespillere, Kulturskolen står for dans og musikk, mens ungdomshuset Tvibit bidrar med film. I tillegg er flere videregående skoler deltakende i produksjonen sammen med et stort antall unge fra andre kulturmiljøer i Tromsø.

Premieren på Julesnapperen var 12. desember. Forestillingen har blitt en suksess og mange tusen har allerede sikret seg billetter.

Dette mente pressen:

Julesnapperen har blitt ei kjempeforestilling. Vår anmelder er søkkimponert.
Smekk full Storsal i Kulturhuset i Tromsø i går, under premieren på kulturTromsøs julegave til folket:Julesnapperen av Klaus Hagerup.
Plassert midt i målgruppa var vår anmelder Erling Steenstrup: Utdrag fra starten: "Mamma, så du lyset?"
Jada, vi var flere som så lyset, men det har piskamæ alle de innpå 200 som har jobba fram dette stykket også gjort. Det er ikke tøv, jeg talte opp 198 navn på folk fra hele byen og vel så det som har jobba med dette kjempeløftet. Da skjønner dere at jeg ikke kan takke alle sammen. Men Julesnapperen er altså et samarbeidsprosjekt mellom profesjonelle og amatører både på og bak scenen - og tru meg: det krever høy kompetanse å få to hundre mennesker til å levere et kvalitetsresultat til riktig tid. Vi var vel omtrent like mange som bygde Utsikten borettslag for tjue år siden. Det er mye som kan gå galt.
Det gjør det definitivt ikke med Julesnapperen. Han Klaus Hagerup, Norges snilleste menneske, har skrevet et stykke av klassisk kaliber, der kampen mellom det gode og det onde, mellom
grådighet og solidaritet, foregår inne i et dataspill. Her har scenograf Hege Pålsrud levert noen geniale løsninger, jeg trur aldri jeg har sett hele scenerommet - og løypestrengene i taket ute i salen- tatt SÅ mye i bruk før. Og sjølsagt er det nødvendig at de proffe er nettopp det: Ketil Høegh som supermonsteret Gigabert og ikke minst Kristian Figenschow som Santa Kloms holder stramt grep og sørger for at de unge hovedrolleinnehaverne Guro Bøe Linnet og Nils Putney Kvedseth får stråle og funkle. Personlig fikk jeg det store kicket av julenissens eldste reinsdyr, han Fjodolf - og det minste spøkelset i Glittergata, Lille Grøss.
Men for all del, her er det gjort en kjempejobb over hele fjøla og vi får bare håpe at dette blir Julestykket med stor J på Kulturhuset i alle år framover. Hvis det ikke går, MÅ dere gripe sjansen fram til bitte lille julaften.
For akkurat dette stykket gir dere sjansen til BÅDE kul jul og god jul.

Julesnapperen er definitivt God Jul! fra og til Kulturbyen Tromsø.
Erling Steenstrup Nrk
Bildegalleri