Gratis lydvandring til bypåsken

En lydvandring i sporene til Tromsøs jødiske befolkning. 

Skal du ha bypåske i år? Om det blir sol eller snøbyger, å komme seg ut er alltid en god idé. Ta på deg hodetelefoner og gå i sporene til Tromsøs jødiske befolkning med lydvandringen vår, Den glemte forbrytelsen, av Jorun Thørring. Du får en kaffe til 10 kr på Kaffebønna, ved å vise frem din nedlastning i appen. 

Da krigen kom til Tromsø hadde vi et synlig jødisk miljø i byen. På hvert gatehjørne i sentrum var det forretninger drevet av jødiske familier. Også innen idrett og kultur gjorde de jødiske tromsøværingene seg bemerket. I dag er det få spor igjen av den jødiske kulturen i byen. Gjennom lydvandringen får du vandre i deres spor i byen, hvor de bodde og hadde sine forretninger, se Tromsø med deres øyne og kjenne på frykten og fortvilelsen i møte med nazisme og jødehat. 


SLIK LASTER DU NED DEN GLEMTE FORBRYTELSEN


Lydvandring i Tromsø sentrum
Snublestein: En snublestein er et minnesmerke over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Utenfor Storgata 34 der Caplangården ligger, på fortauet, vil du se minnesmerke for Daniel Caplan og hans sønner Chone Konrad Moses Caplan, Hertze Caplan og Solly Caplan som ble drept i 
Auschwitz. I lydvandringen får du høre deres historie. 
Vekke historiene til live

Den som glemmer historien må leve den om igjen, står det på en brakkevegg i Auschwitz. Nå er det ikke mange igjen som husker historien til Tromsøs jøder under andre verdenskrig, og deres lidelser er i ferd med å gå i glemmeboka.

I denne lydvandringen vekker vi dem til live igjen; kvinner, menn og barn som levde sine liv i Tromsø og som på brutalt vis ble internert, deportert og myrdet av nazistene. 

Lydvandring
Moritz Klein: Med ryggen til kirketrappa ser du et grått bygg som nå huser Antikk Edel Vintage. Her drev Moritz Klein en herreekvipering og manufakturbutikk, han drev butikken med sin kone Mirjam og sammen hadde de datteren Anne-Rita. På fortauet finner du også her en snublestein for Moritz Klein, som døde 17. februar 1943 etter nesten tre måneders slavearbeid i Auschwitz. 

LES MER OM DEN GLEMTE FORBRYTELSEN - EN LYDVANDRING HER