Det traumatiske bruddet

Hvordan gikk det med Torvald etter at Nora gikk fra ham?

Ketil Høegh og Guri Johnson

Et samlivsbrudd kan komme «som julekvelden på kjerringa» for menn som blir forlatt. Slik var det også for Torvald Helmer i Ibsens originale Et dukkehjem, da Nora tok sitt hodeplagg og gikk. Men hvordan gikk det med ham i årene som fulgte? Hvordan taklet han å bli dumpa den skjebnesvangre julekvelden? 

Les mer og kjøp billett til Et dukkehjem – 15 år etter

- Torvald har taklet dette veldig dårlig. Det hele skjedde så fort, og han har ikke fått hjelp til å prosessere bruddet. Ganske umiddelbart etter at Nora forlater går han inn i en depresjon, og han henger på mange måter igjen i bruddet når vi møter dem igjen. Jeg tenker at det beste for et brudd er å bruke tid. Her går det fort, som det ofte gjør på teatret - og tapet blir desto større, sier Ketil Høegh.

Han spiller den forlatte Torvald Helmer i Lucas Hnaths Et dukkehjem – 15 år etter, som HT nå setter opp på Scene Øst. Den amerikanske forfatteren har diktet videre på verdens mest kjente ekteskapsbrudd, og Hålogaland Teater skal som første norske teater sette opp dette stykket som ble overøst med amerikanske kritikerpriser etter urpremieren i USA i 2017. 

Kjærlighetssorg

- Torvald er deprimert og har gravd seg ned i arbeid etter samlivsbruddet. Det er ikke mye igjen av den ranke mannen som i starten av Ibsens Et dukkehjem lett og lystig omtalte sin kone Nora som «sin lille lerkefugl» og sitt «ekorn», fortsetter Høegh.

Enda verre er det at han i originalen ble forlatt i 1879, et drøyt århundre før skilsmisser ble stuerent i samfunnet. Tapet av anseelse i det borgerlige samfunnet må ha vært brutalt for den utad vellykkede Torvald Helmer. 

Han virker tungsindig og nedbrutt og har samtidig ansvar for barna som også har blitt forlatt av sin mor. Heldigvis har han støtte i sin trofaste hushjelp Anne Marie, i Helle Ottesens skikkelse. Anne Marie, som litt ufrivillig morsomt utbryter til Nora i starten av Et dukkehjem – 15 år etter:

«Æ syns han burda få sæ en hund. Æ trur at hvis han hadd en hund villa han vært gladere.» (Anne Marie til Nora)

Trykkoker

Når Torvald møter Nora igjen er det først og fremst sinne som får utløp. Og kanskje et behov for hevn. Torvald har lenge demmet opp for mange bitre tanker og følelser: 

«I det øyeblikket du pekte på probleman, så strauk du på dør. Spør du mæ, va det jævlig råttent gjort…. Æ gjorde så mye for dæ. Æ elska dæ. Og du kasta alt vekk.» (Torvald til Nora)

Det er mye sorg i Torvalds tapte kjærlighet. De skal igjennom noen barrierer før de etterhvert klarer å snakke sammen, slik at de kan gå videre i livet.

- Man forstår sinnet hans, og det må ut først. Men etterhvert når man kommer over det, og klarer å lytte til hverandre, da kan man prøve å forstå hverandre. Da kan det bli en forløsning. Det er først når man klarer å se hverandre, og lytte til hverandre at man kan komme videre, avrunder Ketil Høegh.

Om Nora og Helmer finner tilbake til hverandre nå, etter 15 år? Det avslører vi på Scene Øst lørdag 13. februar 2021…

Bakteppet - Hør vår podkastepisode om Et dukkehjem - 15 år etter: