Prestisjetung teaterpris til folkekjær skuespiller

Rett etter teppefall på Tromsø-premieren på suksessforestillingen «Zapffe» ble Kristian Fr. Figenschow overrumplet med en av norsk teaters høyeste æresbevisninger onsdag kveld.

Det skal en del til for å få den folkekjære og høyst verbale skuespilleren Kristian Fr Figenschow jr. til å miste munn og mæle, men det var det som skjedde onsdag kveld på Hålogaland Teater. Idet Figenschow mottok stående applaus fra publikum etter Tromsø-premieren på monologen «Zapffe», dukket plutselig skuespillerkollega Bjarte Hjelmeland opp på scenen.

 

Han tok ordet i kraft av å være styreleder i Aase Byes legat for fortjente kunstnere og for å tildele Kristin Fr. Figenschow jr. Aase Byes Pris, som er en av de høyeste prisene norske skuespillere kan tildeles. Prisen er på 100.000 kroner.

 

– Kristian er en svært rutinert skuespiller og har gitt liv til en lang rekke karakterer gjennom sine år ved teatret. Hjalmar Ekdal, Jeppe, Puntilla – for å nevne noen. Selv kan jeg aldri glemme hans dobbeltkommuniserende portrett av konferansieren i «Cabaret». Nevnes bør også hans viktige samarbeid med den levende legenden Arthur Arntzen i dokumentasjon om nordnorsk humor i «Den fordømte nordlendingen». Fra senere år vil jeg trekke frem monologen «Il Mistero Buffo» av Dario Fo, som han har besøkt omtrent hver vik og hvert nes i hele landsdelen med, sier Bjarte Hjelmeland.

 

Jurylederen trekker også frem Figenschows store menneskelige innsikt, hans eventyrlige publikumstekke, komiske timing og evne til å forvalte og utvikle sitt talent som grunn for pristildelingen.

– Vi er veldig stolt av Kristian og gleder oss stort over denne velfortjente prisen. Kristian har vært ved Hålogaland Teater i en årrekke og er en av teatrets pilarer. Det er svært mange publikummere i landsdelen som har latt seg fascinere og glede seg over hans overskudd og innsikt. Jeg stiller meg fremst blant gratulantene, sier teatersjef på Hålogaland Teater, Inger Buresund.

 

Flere av Norges fremste scenekunstnere har mottatt Aase Byes pris tidligere år. Kristian Fr. Figenschow jr. får prisen for sin lange og varierte innsats på norske scener.

 

 

 

Kristian Fr. Figenschow jr.

Kristian Fredrik Figenschow jr. (født 1. mai 1962 i Tromsø) er ansatt som skuespiller på Hålogaland Teater og har spilt en rekke store roller på teatret siden han debuterte i rollen som Jendor i forestillingen Oluf i 1989. Han har også spilt i flere filmer og tv-serier.

 

Han var sentral i forestillinger på Hålogaland Teater som blant annet Arthur Arntzens Den Fordømte Nordlendingen (1996-97) (også utgitt på video og TV-sendt) og i stykker som Vett og Uvett, Ibsens Vildanden, Cabaret, Hemmel og Hav, Tre Søstre og Stein i lomma. I 2000 spilte han hovedrollen i Jeppe på Bjerget for Nordland Teater, og hele 2003 jobbet han ved Påtryneteatret i Tromsø. Etter det har han vært å se i hovedrollen som Puntila i Nessekongen Puntila (som innbrakte ham en nominasjon til Heddaprisen for beste skuespiller i 2005), i showet Sørbøe og Figenschow tolker Arntzen, Idag og imorgen, Mio min Mio, Gjengangere, Kunsten å kverke ei kjerring, Romeo og Julie og Bør Børson jr. Han fikk stor oppmerksomhet og anerkjennelse i Hålogaland Teaters oppsetning av Les Miserables, Kong Lear og ikke minst i Dario Fo-monologene Mistero Buffo.

 

Figenschow filmdebuterte i 1983 da han som 21-åring spilte en av hovedrollene (Jørgen) i den norske ungdomsfilmen Piratene. I tillegg har han spilt i en rekke filmer som Insomnia fra 1997, Kill Buljo og Kill Buljo 2, Død snø 2 og Hjelp, Vi er Russ!. På TV har han, foruten de TV-sendte oppsetningene av Oluf, vært å se i miniserien Landstrykere (1990), basert på ei bok av Knut Hamsun.

 

 

 

Aase Byes pris

Aase Byes legat for fortjente kunstnere deler årlig ut Aase Byes pris til en fortjent skuespiller, sanger eller musiker. Prisen er på NOK 100 000,-.

 

Skuespiller Aase Bye var en sentral skikkelse i norsk teater i mellomkrigstiden og etter andre verdenskrig. Hun behersket klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer. Bye debuterte på Nationaltheatret i 1923 og forble trofast mot teatret i over 50 år. I hennes testamente ble Aase Byes legat opprettet.

 

Prisutdelinger

 

1993: Stein Grieg Halvorsen

1994: Ingen pris utdelt

1995: Solveig Kringlebotn og Liv Dommersnes

1996: Ingen pris utdelt

1997: Knut Skram og Jan Grønli

1998: Ingen pris utdelt

1999: Kjersti Holmen

2000: Ingen pris utdelt

2001: Lise Fjeldstad og Rut Tellefsen

2002: Ingen pris utdelt

2003: Anne Marit Jacobsen og Kim Haugen

2004: Bjarte Hjelmeland

2005: Ragnhild Heiland Sørensen og Richard Suttie

2006: Henny Moan

2007: Frøydis Armand

2008: Espen Giljane og Kjersti Alveberg

2009: Kari Simonsen

2010: Sverre Anker Ousdal

2011: Kjell Askildsen

2012: Svein Tindberg og Kjetil Bang-Hansen

2013: Ingen pris utdelt

2014: Hildegunn Eggen

2015: Kristian Fr. Figenschow jr.

Publiseringsdato
29.09.2016