Mannen som stoppa hurtigruta

Spilleperiode
5. mar to 3. mai
Neste forestilling
Kommer

Johan Kaaven var en av Nordens største og mest kjente noaider. Han kunne helbrede, han kunne se inn i fremtiden. Han kunne stoppe hurtigruta ved hjelp av tankekraft.

 

Vi inviteres inn i et lite kjøkken. I dette kjøkkenet finnes det historier, samiske så vel som norske. Historier fra gamle dager, da fortellertradisjonen var sterk og alltid inkluderte en kopp kaffe. Gjennom moderne dans, magisk musikk og autentiske lydopptak fra 50 til 90-tallet blir vi kjent med Johan Kaaven, og får et innblikk i en 9 år gammel jentes undring rundt og søken etter mer enn det vitenskapen kan forklare.

 

Mannen som stoppa hurtigruta er en forestilling som utfordrer fornuften. Fordi vi aldri må slutte å tro på mirakler.

 

Pakkepris:

21. - 27. mars tilbyr vi pakkepris på forestillingene Mannen som stoppa hurtigruta og Æ har rætt!, som begge spilles på Scene Øst i perioden. Pris for begge forestillingene er 260,-

Pakketilbudet er i salg nå, og kan kun kjøpes i billettluka hos Aurora kino Fokus.

 

 

Mannen som stoppa hurtigruta er et samarbeid mellom Hålogaland Teater og Simone Grøtte.

Les mer om Simone Grøtte her

 

Med støtte fra Norsk Kulturråd, spenn.no, og Finnmark fylkeskommune.

Takk til NOSO for innspilling av musikk.

 

Varighet ca 50 min.

 

Turné i Troms og Finnmark 5. april - 3. mai

Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Foto:
Ingun A. Mæhlum
Anmeldelser

Anmeldelse Nordlys

Marte Hotvedt, anmelder i Nordlys, framhever samspillet mellom dans og musikk, og mener komponist Herman Rundberg maler stemninger på utsøkt vis.

http://www.nordlys.no/kultur/article7212924.ece

Anmeldelse iTromsø

"«Mannen som stoppet hurtigruta» er en danseforestilling fylt med moderne dans, vakker musikk og mystikk fra den myteomspunne Kaaven." skriver anmelder i iTromsø, Lena Verås Eriksen

http://www.itromso.no/kultur/bt_teater/article9274855.ece

Anmeldelse NRK

"Mannen som stoppa hurtigruta er en visuell nytelse» skriver anmelder i NRK, Hege Iren Hanssen

http://www.nrk.no/nordnytt/_trollmann-i-moderne-innpakning_-1.11589404

Anmeldelse scenekunst.no

"Skaper et mystisk univers der dans, musikk, minner og historier smeltes sammen i et vakkert og helhetlig uttrykk"

http://www.scenekunst.no/pub/scenekunst/review/?aid=5390

Anmeldelse Finnmark Dagblad

Det var stor begeistring både på scene og blant publikum da forestillingen ble framført i Simones hjemby Lakselv.

Bakgrunnsstoff

Om Kaaven og historiene

Kaaven hadde mange unike evner. Han kunne fjerne onde ånder, kontrollere dyr og se inn i fremtiden, men først og fremst var han en helbreder. Her forteller Simone Grøtte om historiene som har inspirert forestillingen.

Johan Kaaven (1836 –1918)

 

”Johan Kaaven er vel den merkeligste -­og mektigste -­ mann som Finnmark har fostret. Merkeligste på grunn av sine overnaturlige evner, som appellerte slik til folkefantasien at det ble skapt en enestående rik fortellertradisjon omkring han allerede mens han var i sin fulle kraft. Og Nord-­Norges mektigste mann må han ha vært på grunn av den enorme respekt alle og enhver viste ham – fra den fattigste fisker til den høyeste embedsmann.”


Fra boka «Mannen som stoppet hurtigruta» av Richard Bergh.

 

Folkeminnesamler Richard Bergh har siden 50-­‐tallet besøkt kjøkkenet til hundrevis av mennesker, der deres beretninger er fanget på bånd. Resultatet er en helt spesiell samling med historisk materiale på båndopptak, som forteller noe om vår kultur og arv. Denne samlingen har Simone Grøtte og komponist Herman fått tilgang til og alle rettigheter til å bruke.

 

Simone om Kaaven og fortellertradisjonen

Folk i nord har i alle tider hatt en sterk fortellertradisjon. Man kunne sitte på kjøkkenet hos hverandre i timevis å bare prate. Historier om skrømt, stallo, vardøger og tegn i naturen er bare noen av temaene. Fortellingene var levende og gikk i arv. Jeg har selv vært så heldig å ha en oppvekst med en slik rik fortellertradisjon. Utallige stunder på kjøkkenet sammen med eldre generasjoner der praten gikk.


Fortellingene var mange, men det var alltid de myteomspunne historier om Johan Kaaven som fascinerte meg mest. Beskrivelsene av denne spesielle mannen og hva han kunne utrette har fulgt meg igjennom hele oppveksten, og har blitt en viktig del av mitt liv. Kanskje er det noe med tanken på at det finnes mer enn fornuften kan forklare -­ at ingenting er svart -­hvitt.


En slik bevisstgjøring hartrøstet, utfordret og fått meg til å undre. Derfor vil jeg invitere publikum med inn i kjøkkenet og la dem få høre historiene om Johan Kaaven, autentisk slik de ble fortalt den gang.
Fordi dette er en del av vår kulturarv som ikke må gå tapt. Fordi jeg tror alle trenger å filosofere rundt tanken på at det man ikke tror er mulig kanskje kan gå an.

 

Les historien om hvordan Kaaven stoppa hurtigruta her

Musikken

Musikken til forstillingen MANNEN SOM STOPPA HURTIGRUTA er komponert av Herman Rundberg, blant annet kjent fra bandet Violet Road.

Herman har jobbet som både produsent, arrangør, musiker og komponist. I 2008 vant han Amanda i kategorien Beste filmmusikk som medkomponist på filmen Kautokeino-opprøret.

Han har også arrrangert musikkinnslag til Nobels Fredspriskonsert i 2009, samt jobbet med pauseinnslagene til Eurovision Song Contest 2010.

 

Herman har tidligere samarbeidet med artister som Mari Boine, Sofia Jannok og Alexander Rybak.

 

Deler av musikken til forestillingen Mannen som stoppa hurtigruta blir spilt inn i samarbeid med Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester og vokalister er Petter Carlsen og Inger Marie Eira.

 

En av låtene fra forestillingen har allerede blitt presentert til publikum og presse. Du finner en smakebit her

Trollmannen som sendte dauinger etter folk, helbredet syke og stoppet Hurtigruten

Les om Johan Kaaven på Nordlys.no

Nå ser Kaaven og gutten at de døde fortærer piken. Da det er forbi, drar de to bort derfra. Og lysene slukkes i kirken, og det lyder et sus da de døde farer ut gjennom kirkedøren.

 

Les mer

Skuespiller
Skuespiller
Av
Simone Grøtte
Scenografi
Ingunn Sønsteby
Kostyme
Ingunn Sønsteby
Lysdesign
Øystein Heitmann
Lyddesign
Herman Rundberg
Komponist
Herman Rundberg
Koreografi
Simone Grøtte
Kunstnerisk konsulent
Katrine Strøm