Beaivváš: Jeg er tusen år

Neste forestilling
Kommer
Tegn risset inn i berghellere for flere tusen år siden. En 900 år gammel arabisk mynt på en nordsamisk offerplass. Ei samejente som setter fart på den kristne misjonen i nord, og en samisk prestesønn som adles og forhindrer at utpekte noaider blir brent på bålet.

Jag är tusen år/Mun lean duhát jagi er en spennende musikalsk reise gjennom tid og rom, en fortelling om hvordan den samiske og den svenske historien ble vevd sammen og om hva som egentlig skjedde da århundrer av gjensidig respekt ble glemt fordi bergverksindustrien for alvor gjorde sitt inntog i Sápmi.

 

Forestillingen skildrer ulike møter mellom den samiske kulturen og storsamfunnet fra eldre tider frem til i dag, og musikalske mellomspill skaper broer gjennom tiden.


Jag är tusen år/Mun lean duhát jagi gir et bilde av det samiske folkets historie og idéverden samtidig som den peker framover mot en ny generasjon samer. Historien fortelles gjennom joik, sang, musikk, bevegelse og skuespill.

 

Forestillingen er produsert av Giron Sámi Teáhter, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Dramaten, Norrbottensmusiken og Norrlandsoperan i forbindelse med prosjektet “Rock-Art in Sápmi”, som er en del av det Europeiske Kulturhovedstadsåret i Umeå 2014. Urpremieren er på Norrlandsoperan 5. Mars 2014, og deretter er det klart for turné på svensk, finsk og norsk side av Sápmi.

 

Giehtačálus/Manus: Erik Norberg
Bagadalli/Regi: Lena Engqvist Forslund Lávdehábmen/Scenografi: Ulla Dahlström Bivttashábmen/Kostymer: Britta Marakatt-Labba Koreográfa/Koreografi: Elle Sofe Henriksen Musihkka/Musikk: Svante Henrysson Čuovgahábmen/Lysdesign: Erik Nordlander Jietnahábmen/Lyddesign: Anders Rimpi Videohábmen/Videodesign: Liselotte Wajstedt
Neavttárat/Skuespillere: Kicki Sevä Bramberg, Nils Henrik Buljo, Leammuid Biret Ravdna, Marja Lisa Thomasson, Paul Ol Jona Utsi & Henrik Gustafsson.

 

Forestillingen er på svensk og samisk (nord- og sørsamisk), er tekstet. Passer ungdom og voksne. Varighet ca. 2 timer med pause