Chet Baker spiller ikke her

Spilleperiode
14. jan 2010 to 13. feb 2010
Neste forestilling
Kommer

Hva skjer når musikken blir viktigere enn selve livet?

Av: Lars Saabye Christensen
Oversatt til nordnorsk av Ketil Høegh.
Bearbeidet av Per-Olav Sørensen.
 
Med: Ketil Høegh
Regi: Per-Olav Sørensen
 
Medvirkende på film: Bjørn Sundquist, Lars Saabye Christensen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Ingar Helge Gimle

Premiere 13. januar 2010.



I årevis har han lett etter den perfekte tonen. Den tonen som er så rein at ingen aner hvor den kommer fra. Livet til Daniel ble forandret da han var 13 år og hørte låten i trompeten til Chet Baker. Siden har han hatet og elsket, lengtet og kjempet for tonen som er reinere enn alt annet. Nå er han død og ser tilbake på alt han har forsaket. Kunne livet vært annerledes uten Chet Baker?

Lars Saabye Christensen har skrevet dette stykket, som i Hålogaland Teaters oppsetning får en helt spesiell form. Skuespiller Ketil Høegh står alene på scenen, mens hans fem motspillere er med på film og får en viktig plass i rommet. Regissør Per Olav Sørensen har brei erfaring fra teater, film og tv og har blitt nominert til både Heddaprisen, Komiprisen og Gullruten. Gå ikke glipp av denne nyskapende forestillinga på Hålogaland Teater.

Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Bakgrunnsstoff

Intervju med Lars Saabye Christensen.

For Lars Saabye Christensen handler teater først og fremst om å gjøre noe sammen. Men i Chet Baker spiller ikke her er det enkeltmennesket han utforsker.

- Jeg er ganske enkelt opptatt av hva man duger til. Hvem bestemmer om du er god nok? Dette gjelder alle områder i livet. Du er ikke bedre enn deg selv.  Det handler om å gjøre så godt man kan.  Det handler om verdighet, sier Lars Saabye Christensen, om bakgrunnen for å skrive Chet Baker spiller ikke her.

Stykket handler om Daniel, som helt siden han hørte Chet Baker spille, har brukt store deler av livet sitt til å finne den perfekte tonen. Han leter etter tonen som er renere enn alt annet. Chet Baker er også en musiker som er viktig for forfatteren.

- Musikk har alltid vært en sterk inspirasjon. Jeg hørte på plater før jeg begynte å lese. Jazz, blues og Beatles. Når jeg bodde i femten år i Vesterålen fikk jeg muligheten til å samarbeide med musikere som lærte meg mer enn jeg noensinne lærte på Klaverakademiet i Oslo, med andre ord, de lærte meg at jeg var bedre til å skrive enn spille, forteller Lars Saabye Christensen.

- Er det noen likheter mellom Daniel sitt forhold til musikken og forfatteren sitt forhold til språket?

- Musikk og språk er to sider av samme noteark. Man leter hele tiden etter et uttrykk, en setning, et ord som er i stand til å si noe sant. Det finner man heldigvis ikke. Musikk og litteratur er spørsmål, aldri svar. Hvis man tror man har funnet et svar er det ikke lenger noe å finne.

I Hålogaland Teaters oppsetning av Chet Baker spiller ikke her har også Lars Saabye Christensen fått en rolle. Han er med på film, som forfatteren. Og når det gjelder skuespillerfaget regner han seg selv som amatør.

- Jeg stoler på ensemblet. Jeg har gleden av å jobbe med de fineste og beste folka i landet. Jeg, derimot, er en amatør. Det som imidlertid er det viktigste er at vi legger våre fag og talenter sammen, slik at vi gjør hverandre bedre. Og ikke minst at publikum kan ha en fin stund, sammen. Det er ordet jeg alltid må komme tilbake til: sammen. For meg er teater sirkus, drama, latter, tåre i øyekroken og lommetørkle. Og en øl etterpå. Sammen, understreker Lars Saabye Christensen.

Medvirkende

Her finn du informasjon om medvirkende og kunstnerisk stab.

Ketil Høegh
Ketil Høegh er fra Tromsø og er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Han har vært fast ansatt ved Hålogaland Teater siden 1991. I tillegg til teater har Ketil lang erfaring innen film og tv, og var sist å se i NRK serien Himmelblå. Ketil har også jobbet som regissør både for film og teater. Han var blant annet instruktør på forestillingen Misery som hadde norgespremiere ved Hålogaland Teater høsten 2009.

PÅ FILM:

Bjørn Sundquist
Bjørn ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 1973, og har siden vært ansatt ved Det Norske Teatret og Nationaltheatret. Siden 1996 har Bjørn jobbet frilans, og medvirket i en rekke filmer og tv-serier. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet tre Amanda-priser og en Æres-Amanda.

Lars Saabye Christensen
Lars har skrevet manus til Chet Baker spiller ikke her, og er en av Norges mest kjente og kritikerroste forfattere. Han fikk sitt store gjennombrudd med romanen Beatles i 1984. Lars har skrevet både romaner, noveller, krim, filmmanus og teatertekster, og har mottatt en rekke priser for sitt arbeid.

Anneke von der Lippe
Anneke er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og har jobbet ved blant annet Nationaltheatret og Det Norske Teatret. Hun har også spilt i en rekke filmer og tv-serier. Anneke har som eneste norske skuespiller blitt nominert til Emmy-prisen for sin rolle i NRK serien Ved kongens bord. 

Fridtjov Såheim
Fridtjov er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og har jobbet som både skuespiller og regissør ved en rekke teatre i Norge. Fridtjov har også medvirket i flere spillefilmer og tv-serier, blant annet Gymnaslærer Pedersen, Kunsten å tenke negativt og NRK-serien Sørgekåpen.

Ingar Helge Gimle
Ingar Helge gjorde sin debut ved Trønderlag Teater etter å ha fullført sin utdanning ved Statens Teaterhøgskole. Han har jobbet ved blant annet Nationaltheatret og Oslo Nye Teater, i tillegg til en rekke roller innen film og tv. Hans innsats i filmen Blåmandag ble belønnet med Amandaprisen i 1999.
 
 
Per-Olav Sørensen - regi
Per-Olav Sørensen er inne i et meget produktivt år. I tillegg til Chet Baker spiller ikke her, spilles også dokudramaet Drapene i Aalst på turnè, den Komiprisvinnende farsen Boeing Boeing, showet Valgets kval på Chat Noir, TV-seriene Ali Reza and the Rezas på TV2, TV-krimen Honningfellen på NRK. Sørensen har også ansvaret for den nasjonale Bjørnstjerne Bjørnson-feiringen på Nationaltheatret i april. Sørensens produksjoner har turnert internasjonalt, har vunnet flere internasjonale priser og han er eneste norske regissør med nominasjoner til både Heddaprisen, Komiprisen og Gullruten.
 
Pavel Dobrusky - scenografi, kostymer og lysdesign
Pavel Dobrusky er fra Praha, og har sin bakgrunn fra The National Theatre of Czech Republic hvor han ble opplært i design og scenografi. I 1984 flyttet Dobrusky til USA og har siden da jobbet ved flere anerkjente teatre i blant annet Los Angeles, Denver og Washington. I tillegg til å jobbe som scenograf har han også hatt ansvar for regi og manus på flere av sine prosjekter. Dobrusky har tidligere samarbeidet med Per-Olav Sørensen på forestillingen Tanghost som ble satt opp første gang i 2004. 
 
Reidar A. Richardsen - grafikk og videodesign
Reidar ble først ansatt ved Hålogaland Teater i 1992 som lys- og videodesigner. I 1995 flyttet han til Oslo, men kom tilbake til Tromsø og Hålogaland Teater i 2007 etter et opphold på 12 år i grafisk bransje. Av designprosjekter på Hålogaland Teater kan nevnes Jul på Månetoppen, Kvinner på en bro, Pan, Hærmennene på Helgeland og Jeg er ikke Nora.

Anmeldelser

Nydelig poesi om tonen og døden
Ketil Høegh viser igjen at han er en stor rolletolker, mener Nordlys' anmelder. 
 
God tekst - stor skuespiller
Helge Matland i Itromsø mener Chet Baker spiller ikke her er blitt teater på sitt beste.
 
Cool oppsetning på HT
Anmelder i Tromsoby mener forestillingen har funnet sin egen tone.
 
Treffer grunntonen i livet
Ketil Høegh har rytmen som skal til for å binde det hele sammen, sier NRKs anmelder.

Chet Baker til Østlandet

I samarbeid med POS Theatre Company gjester forestillingen Chet Baker spiller ikke her disse stedene.

Onsdag 17. februar - Nøtterøy Kulturhus
Torsdag 18. februar - Kunsthøyskolen i Oslo
Lørdag 20. februar - Parkteatret i Moss
 
Les mer om POS Theatre Company her