Bør Børson jr.

Spilleperiode
13. jan to 27. jan
Neste forestilling
Kommer
Utstyrt med en stor porsjon kremmerånd og atskillig mindre vett, bygger Bør Børson jr. opp Olderstad Camp og Shopping. På campingsplassen i Nord-Troms utspiller det seg ei "toillat" forestilling med musikk, dans og svidde grillpølser.

Av: Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen 
Regi: Tomas Glans
Scenografi: Even Børsum
 
Med: Kristian Fr. Figenschow jr., Silje Olderdal, , Ida Holten Worsøe, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Christoffer Staib

Bør Børson jr. fra Olderdalen i Trøndelag har gledet mange nordmenn gjennom tidene. I Hålogaland Teaters oppsetning har Bør flytta til Olderdalen i Nord-Troms. Her bygger han opp sin egen campingplass, Olderstad Camp og Shopping. I butikken byr han på alt fra grilldresser til wienerbrød og han leier ut telt- og vognplasser til sommergjestene. Børson bygger seg etter hvert opp en god slump penger. Men stormannsgalskapen og en umulig forelskelse fører Bør bort fra Olderdalen og inn til storbyen Tromsø.

Trønderen Bør Børson jr. er Johan Falkbergets mest fargerike litterære person. I sin gjendikting har Ragnar Olsens gjort Bør til en vel så fargerik nordlending. Bli med til Olderstad Shop og Camping og opplev Bør Børson jr. i sitt nye element. 

Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Foto:
Evy Andersen
Bakgrunnsstoff

To handelsmenn

”Det gode hjertet løp fullstendig av med ham. (…) Til slutt fikk han ikke inn en øre. Men varene gikk ut.” Dette kunne vore ei skildring av handelsmannen Bør Børson jr. Men det handlar om opphavsmannen hans, Johan Falkberget. Falkberget, som er mest kjent som gruvearbeidar, pressemann, politikar – og ikkje minst forfattar, hadde nemleg sjølv ein bakgrunn som landhandlar.

I lag med faren, Mikkel Lillebakken, dreiv Johan Falkberget butikk på Kongens Gruve på Røros. Dei to opna butikken sin i 1898 og kundane var gruvearbeidarar. Falkberget, som sjølv hadde jobba i gruvene, kjente kundekrinsen sin godt og var som regel i det rause hjørnet då dei besøkte butikken hans. Ikkje brukte han vekt når han vog opp varane til dei og det var heller ikkje alltid han skreiv opp det beløpet dei var skyldig han. Kan hende hadde det noko å seie at den einaste bakgrunnen Falkberget hadde frå handel var utdanning frå handelsskole - via brevkurs.

Dårleg butikk

Butikkdrifta endte med tvangsauksjon i 1905. Det meste familien eigde gjekk tapt på auksjonen; dei fekk berre behalde garden. På folkemunne vart Falkberget omtala som "Stortullen borti Trondala."

Johan Falkberget var betre til å skrive enn til å vere kremmar. Han skreiv bokmanuskript og han jobba som pressemann. Etter at Falkberget flytta til Kristiania, vart han kjent med Hans Østerholt, som hadde starta opp det humoristiske tidsskriftet "Hvepsen". Falkberget vart tilknytta dette tidsskriftet og der var etterkvart her historia om Bør Børson jr oppstod, som ein føljetong. Seinare vart føljetongen trykka i fleire aviser, og i 1920 kom boka.

Satirisk samfunnskritikk

Bør Børson jr. var eit produkt av samtida si; "det var i den verste tulletiden da folk ble så komisk gale. Og jeg bestemte meg for å refse min forvirrede samtid med harmens salte ris", uttalte Johan Falkberget, som i staden for å skrive ei alvorleg bok brukte humor og satire som verkemiddel - og skapte ein kjempesuksess. Ikkje berre vart boka populær. Teaterversjonen av Bør Børson jr. vart sett opp på Falkbergets Teater på Røros allereie i 1929. I 1938 vart filmen spelt inn på Røros og i 1972 hadde musikalversjonen premiere på Det Norske Teatret, med Rolv Wesenlund i hovudrolla. To år seinare kom musikalversjonen på film, fleire av songane vart store slagerar og Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen hadde udødeleggjort Bør Børson jr. Historia gjekk også som opplesingsserie i radio og det er hevda at då serien gjekk på islandsk radio var det tomt for folk i gatene, fordi folk satt inne og hørte på radioen.

Inspirasjon frå eigen butikk

Bør Børson jr. skilde seg frå resten av forfattarskapen til Johan Falkberget. Berre tre år før Bør Børson jr. gav han ut det som blir rekna som den krassaste og dystraste boka hans, Brennoffer. Men fellesnemnaren for dei to bøkene er ein kritikk av og ei uro for samfunnsutviklinga. I dei seinare åra av forfattarskapen sin skreiv Falkberget frå gruvesamfunnet på Røros, og det er også det han har blitt kjent for i ettertida. Mykje av det som har blitt skrive om Falkberget handlar om nettopp tilhørsla til gruvesamfunnet og bakgrunnen frå arbeid i gruvene og oppveksten i dårlege sosiale kår. Men for historia om Bør Børson jr. har nok dei få åra Johan Falkberget dreiv butikk hatt mest å seie. Mange år etter at historia vart skrive skal nemleg Falkberget ha blitt spurt om han hadde hatt nokon modell for Bør.

"Han Bør, det er meg det - fra den tid jeg drev handel", skal Johan Falkberget ha svart då.

                                                                                              Inger Johanne Sæterbakk

 

Kjelder: "Johan Falkberget. Forteller og stridsmann" av Sturle Kojen. Store Norske Leksikon

Smakebiter fra media

Han vil låne campingvogna di.
Dersom noen har en gammel campingvogn til låns, er Hålogaland Teater interessert.
 
- Et campinghelvete
Bladet Tromsø var til stedet på første leseprøve mandag 21. september.
 
Idas videoblogg
Hver fredag legger Nordlys ut nye videor fra Ida, som følger prøveperioden på Bør Børson jr.
 
Nordnorsk harryhumor
Se klipp fra pressevisningen i Bladet Tromsø.
 
Bør Børson blir campingkonge
NRK Troms og Finnmark var til stedet på pressevisningen 2. november.
 
Harry med kjærlighet
Nordlys sjekket ut grillfaktoren på pressevisning på Hålogaland Teater.
 
 
 
 

Medvirkende

Her kan du lese mer om skuespillerne og kunstnerisk stab

Kristian Fr. Figenschow jr.
Bør Børson jr.
 
Silje Olderdal
Josefine
  
Ida Holten Worsøe
Laura Isaksen/Zolen
 
Jørn-Bjørn Fuller-Gee
Nils Tollvold/Månen
 
Christoffer Staib
Diverse roller
 
Orkester: Tore Nedgård, Jørgen Ytreberg, Fred Glesnes, Mika Martinussen

Bør Børson reklamefilmer

Reklamefilmer for Bør Børson jr. lagt ut på Youtube!

Det er laget 3 ulike reklamefilmer for forestillingen Bør Børson jr. Disse er nå lagt ut på Youtube.
 
Film nummer 1
 
Film nummer 2
 
Film nummer 3
 
 

Campingpoeten

Gjennom årene har han latt ei rekke rollefigurer få boltre seg i et nordnorsk univers. Å skulle flytte en trøndersk nasjonalhelligdom til en campingplass i Nord-Troms er likevel et oppdrag utenom det vanlige for Hålogaland Teaters faste oversetter Ragnar Olsen.

- Bør Børson jr har alltid vært trønder, og det er dristig å ta han ut av Trøndelag, medgir Ragnar Olsen.

Han har likevel tatt sjansen, og i samarbeid med teatersjef, regissør og scenograf har Olsen plassert Børson på Olderstad Shop og Camping et sted i Troms, og i storbyen Tromsø.

- Jeg har tatt meg store friheter i dramaturgien og i sangtekstene, sia handlinga er flyttet både i tid og rom. Det er viktig å beholde en indre logikk i fortellinga. Jeg vil ikke bli tatt på at historien ikke henger sammen, sier Ragnar Olsen, som helt fram til premieren har flikka på sangtekster og replikker i samarbeid med ensemblet.

Forfatteren Johan Falkberget skrev først Bør Børson jr som føljetong i det satiriske bladet Hvepsen. I 1920 ble historien utgitt i romanform og med utgangspunkt i denne lagde Egil Monn-Iversen og Harald Tusberg musikalen Bør Børson jr. i 1972.

- Jeg har lest romanen til Falkberget for å forstå Bør bedre. I romanen ligger det en klar samfunnskritikk og et alvor i bunnen, samtidig som det er en underholdningsroman. Sjøl om vi har endra på mye, er stormannsgalskapen hos Bør den samme, forteller Ragnar Olsen.

Handlinga i romanen Bør Børson jr. foregår i et husmannsmiljø i Olderdalen, ei lita bygd i Trøndelag under første verdenskrig. I Hålogaland Teaters versjon har historien blitt flytta fram i tid, til et 60-70-talls campingmiljø.

- Mye av tematikken i Bør Børson jr. er helt klart aktuell i 2009. Men i flere av de sentrale scenene i stykket er kontanter en viktig del av handlinga og i dag er det svært få som går rundt med "tegnebogen stinn", som det heter i en av de originale sangtekstene. Det ville ikke blitt det samme om vi bytta ut kontanter med bankkort og nettbank, så derfor tenker jeg at vi befinner oss på 60-70-tallet, sier Ragnar Olsen.

Han er spent på hvordan publikum vil ta i mot hans bearbeidelse av Bør Børson jr.

- Sjøl om ramma rundt er annerledes, er Bør Børson jr. den samme, lover Ragnar Olsen.

Anmeldelser

Bør Børson jr. hadde premiere på Scene Vest fredag 6. november

God og underholdende
Tromsø By
 
Ujevn Bør Børson
Bladet Tromsø
 
Teatralsk grillkrydder
NRK Troms og Finnmark
 
Et lite Børskrakk
Nordlys

Turnérute

Bør Børson jr. drar på turné i januar 2010.

13. januar - Hammerfest
14. januar - Honningsvåg
15. januar - Lakselv
16. januar - Tana
18. janaur - Vadsø
19. januar - Kirkenes
20. janaur - Alta
21. januar - Skjervøy
22. januar - Heggelia
23. januar - Harstad
25. januar - Sjøvegan
26. januar - Sørreisa
27. januar - Finnsnes
 
Informasjon om billetter finner du her