Nå braker det løs
Nå har prøvene på forestillingen «Sykle i snøstorm» startet.
Dette blir en av de største produksjonene i teatrets historie, og for første gang tas hele teaterbygget – og havet – i bruk.
Publikum vil få en unik opplevelse når det 15. september er premiere på forestillingen «Sykle i snøstorm». Totalt vil rundt 30 aktører være i sving med musikk, teater og dans.
Dette er historien om en sprek, betydningsfull og livsviktig 50-åring: Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet. Samtidig er dette også historien om Nord-Norge. Sammen med Nordnorsk Kunstmuseum, Vokal Nord, skuespillere, dansere og musikere skal publikum ut på en reise gjennom fortid, nåtid og framtid der forskning og kunst møter hverandre.
Kunsten møter vitenskapen
I dag er universitetet internasjonalt anerkjent for sin forskning, noe som gir teatret en gavepakke av fortellinger. Slik kan vi ønske velkommen til en enestående opplevelse og et unikt møte mellom kunsten og vitenskapen.
Rammen rundt det blir at publikum tar i bruk hele teatret – både ute og inne, og på land og til havs. Forskningen belyses på kunstnerisk vis og vi tar i bruk flere scenekunstformer. Musikk, dans, teater og performance for å nevne noe og publikum blir med på en vidunderlig reise fra utsiden av teatret, gjennom teatrets mange rom og videre derfra til havet som ligger rett ved.
Vandring gjennom teatret
Publikum vil bli møtt utenfor teatret og inviteres til å plante blomsterløk som skal blomstre i årene som kommer. Deretter ledes de inn på Scene Vest. Her møter de først universitetets to ravner: Hugin og Munin, som spilles av skuespillere fra Lille Hålogaland Teater. Disse vil fly høyt til himmels over scenegulvet hvor historien om Peter Hjort, som ble utnevnt til universitetets første rektor, utfolder seg. De høye herrer i Oslo valgte ham fordi han var en handlingens mann og var kjent for å sykle selv på vinteren, derav forestillingens navn; «Sykle i snøstorm». Så skjer et raskt skifte i tid og rom. Vi møter dagens studenter som forteller om sin studiehverdag og hvilke tanker de har for morgendagen.
Herfra skilles de 210 publikummerne og ledes ut på en vandring til tre ulike rom. Scene Øst blir omgjort til en gemyttlig bar og i likhet med praten rundt mange andre barer for tiden er temaet ressurser. Neste stopp på vandringen er sidescenen på Scene Vest hvor diskusjonen om rettigheter vil være øverst på agendaen. Det handler om rettighetene til ressursene, landområdet til havs og til vanns og menneskerettigheter – alt med et stort musikalsk tonefølge. Siste rom på vandringen er Prøvesalen hvor man gjennom dans, musikk og skuespill setter søkelyset på klima. Her handler de ikke om hva vi gjør hvis klimaet endrer seg, men om hvilke muligheter vi har nå som klimaet har endret seg.
Spektakulær finale
Når alle har vært gjennom disse tre rommene samles publikum på fiskemerden som er plasser i havet utenfor teatret. I sirkelen som merden utgjør vil publikum stå og bivåne en utrolig spektakulær finale på hele forestillingen med imponerende lysshow og musikk av Johan Sara jr. Deretter er det tid for å få varmen i kroppen og samtalene i gang inne i teatrets foajé.
Dramatiker for forestillingen er Liv Heløe og regien er ved Petter Næss og Un-Magritt Nordseth, som også er koreograf. Idé og konsept er det Inger Buresund og Yngvar Julin som står for og scenograf er Ane Elene Johansen. Musikalsk leder og komponist er Johan Sara jr. Alle de faste skuespillerne ved Hålogaland Teater vil delta i tillegg til en rekke engasjerte skuespillere, musikere og dansere.
Av Stein Fredriksen