PEER!

Neste forestilling
Kommer

Peer! er en forestilling for både barn og voksne full av humor, sang og musikk.

Av: Knut Nærum
Fritt etter Ibsens Peer Gynt
Regi: Ivar Tindberg
Scenografi: Gjermund Andresen
Kostymer: Anette Werenskjold
Koreografi: Tove Mack
Lysdesign: Øystein Heitmann
Musikalsk ansvarlig: Tore Bruvoll

Premiere 10. november 2009.
 
Med: Øystein Martinsen, Ulla Marie Broch, Ida Holten Worsøe, Maryon Eilertsen, Kristian Figenschow jr., Finn Arve Sørbøe, Inge Kolsvik, Alf-Inge Selstad, Ida Karoline Renø Svendsen
Musikere: Tore Bruvoll, Rune Larsen, Ole-Morten Isaksen Larssen
 
Peer! er en forestilling for både voksne og barn, full av humor, sang og musikk. For de som ikke kjenner Peer Gynt vil dette være et unikt og morsomt førstemøte med ett av verdenslitteraturen sentrale verk. 
 
Knut Nærums versjon av Ibsens klassiker følger den opprinnelige historien, men formidler den på en konkret og lettfattelig måte slik at også de minste i salen får glede av fortellingen. Øystein Martinsen fra Tromsø er tilbake i hjembyen for å spille hovedrollen som Peer. Han har tidligere vært medlem i Revymafiaen og medvirket i Påtryneteatret. Kollega Ulla Marie Broch, som spiller rollen som Solveig, omtaler Øystein som en av Norges morsomste menn. - Kanskje Nord-Europas morsomste.
Hålogaland Teater topper laget med en rekke andre kjente og kjære navn.
Musikalsk ansvarlig for forestillingen er Tore Bruvoll som i år er nominert til Spellemannspisen i kategorien for folkemusikk.

Knut Nærums fargerike forestilling vil rokke ved vår tradisjonelle oppfatning av Ibsens verk. Her blir det både musikk, dans, fargerike kostymer, og spennende overraskelser.

Peer! passer for alle fra 7 år og oppover.

Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Bakgrunnsstoff

Smakebiter fra media

Med en strålende vinterhimmel i bakgrunnen møtte pressen Øystein Martinsen og Ulla Marie Broch som skal spille hovedrollene i Peer.

Tilbake som Peer Gynt
Les Nordlys' artikkel og se innslag på web-tv. 
 
Spent foran prøve
Knut Nærum var gjest hos NRK like før første publikumsprøve på forestillingen Peer
 
Peer Gynt for folk flest
NRK var til stedet da Hålogaland Teater viste utdrag fra forestillinge Peer! som har premiere 13. februar.
 
Peer med happy end
Knut Nærum forteller om sin versjon av Ibsens klassiker i Aftenposten

Lykkelig som Peer

- Det er en lykke å spille Peer på Hålogaland teater, sier Øystein Martinsen, som tror Ibsen ville likt hans Peer om han hadde fått møte han.

Det er enda noen dager til fredag den 13. og premieren på Peer! Stykket er skrevet av Knut Nærum, fritt etter Henrik Ibsens Peer Gynt. Mandag viste ensemblet med regissør Ivar Tindberg i spissen noen utdrag til pressen. Og selv om Peer er atskillig mer humoristisk og leken i Nærums versjon, skjer det i Ibsens ånd.

- Dette er ikke en parodi på Ibsens Peer Gynt, understreker Øystein Martinsen.

Tror Ibsen ville vært fornøyd
 
- Jeg har jobba mye med å finne det artige, det seriøse og det menneskelige i min Peer. Vi har skåret alt ned til beinet og prøvd å finne essensen i han. Jeg håper Henrik Ibsen ville vært enig i at det er dette det handler om, sier Martinsen.
  
Peer er ikke alene på scenen, men er omgitt av uttallige mennesker, troll i herlige fargerike kostymer og ulike dyr. Til og med Døden i egen person er en av dem han møter på reisa si. Ensemblet med seks skuespillere, to statister og fire musikere har med andre ord nok å henge fingrene i. Knut Nærum har sagt at Peer Gynt er for lang, for komplisert og har altfor lite sang, og det har han gjort noe med i sin egen versjon av stykket.

 
Verdens beste teaterstykke                            
 
- Dette er en fin inngang til Peer Gynt for de som ikke kjenner stykket, sier regissør Ivar Tindberg, som mener Peer Gynt er verdens beste teaterstykke.
- Ibsen tar opp store eksistensielle spørsmål, som Nærum destillerer på en positiv måte.
Det er første gang Peer! settes opp på et institusjonsteater og fire dager før premieren på Hålogaland teater er ikke Tindberg i tvil om hva han synes om denne jobben.

- Jeg har to favorittforfattere: Henrik Ibsen og Knut Nærum. Så det er fantastisk å få jobbe med begge to på samme tid, avslutter regissør Ivar Tindberg.
 
 
Her kan du laste ned to av sangene i forestillingen:

En bereist mann

Peer Gynt er et kjent navn over hele verden.

På midten av 1800-tallet var interessen for ballader, sagn og eventyr stor i Norge. Asbjørnsen og Moe reiste rundt og samla inn mye materiale på denne tida og gav det ut i bokform. Men også Henrik Ibsen la ut på ei vandring for å samle sagn. Dette skjedde i 1862, og kanskje var det på turen oppover Gudbrandsdalen på vei mot Vestlandet at han plukka opp historia om skytteren Per Gynt fra Kvam som dreiv rundt i fjellene i dalen. Det eksisterte mange historier om denne mannen på folkemunne i Gudbrandsdalen, og en av historiene ble også samla inn og skrevet ned av Peder Chr. Asbjørnsen. Da Henrik Ibsen gav ut Peer Gynt i 1867 var det med utgangspunkt i denne figuren, som Ibsen selv mente må ha vært en virkelig person.

5 timer på scenen

Ibsens Peer Gynt oppholder seg ikke bare i Gudbrandsdalen, men besøker også steder både langt utenfor landets og realismens grenser. Inspirasjonen til historien og sjanger hentet Ibsen blant annet fra filosofene Hegel og Kierkegaard og fra dikterne Goethe, Ludvig Holberg og H.C. Andersen - og selv satt Ibsen i Roma, på Ischia og i Sorrento da han skrev det dramatiske diktet Peer Gynt.

Da Peer Gynt ble utgitt i 1867 var det ikke ment for scenen, men skulle være et lesedrama.  24. februar 1876 fikk likevel Peer Gynt sin urpremiere på Christiania Theater, etter at Ibsen to år tidligere hadde kontakta Edvard Grieg og bedt han om å komponere musikken til stykket. 40 skuespillere var involvert i uroppførelsen og selve urpremieren varte i 5 timer!

Ut i verden
De to neste oppsetningene av Peer Gynt var i København i 1886 og i Stockholm  seks år seinere. Og Peer Gynt nådde raskt ut til et internasjonalt publikum. Bare i Ibsens levetid ble hele eller dele av dramaet oversatt 16 ganger til blant anna tysk, nedertysk, fransk, engelsk, russisk, islandsk og spansk.

Peer Gynt har blitt satt opp 756 ganger siden 1876 og er det fjerde mest spilte av Ibsens stykker. Det har blitt satt opp 182 ganger i Tyskland, 83 ganger i USA, 40 ganger i England og 17 ganger i Polen, mens det har vært 123 registrerte oppsetninger av Peer Gynt i Norge.  To ganger har Peer Gynt blitt satt opp i Uruguay, en gang i Mexico, tre ganger i Russland, sju ganger i Japan, tre ganger i India og en gang i Egypt, med et norsk ensemble i forbindelse med Ibsen-året.

For 757. gang..
Når Peer! i Knut Nærums versjon settes opp Hålogaland teater i februar og mars er det i selskap med 14 andre Peer Gynt-oppsetninger verden over. Og selv om Peer er den samme, har mye skjedd med rammene rundt han siden 32 år gamle Henrik Klausen spilte Peer Gynt første gang i 1876.  Blant anna har oppsetninga på Hålogaland teater 34 skuespillere færre og er tre timer kortere enn uroppføringa for 133 år siden.
 
 
Kilder:
Henrik Ibsens skrifter 5 Innledninger og kommentarer (Universitetet i Oslo 2007)
www.ibsen.net

Har du lyst til å høre sanger fra forestillingen?

Her kan du laste ned to av dem.

Anmeldelser

Peer! hadde premiere fredag 13. februar, og forestillingen får strålende kritikker fra anmelderene.

Humor av klasse
Bladet Tromsøs anmelder Helge Matland har ikke hatt det så gøy på teater på lenge.
 
Gjennomført galskap
Bjørn H. Larssen i Nordlys beskriver forestillingen som knakende morsom.
 
Ble artig etterhvert
Så snart NRKs Erling Steenstrup senka guarden fikk han en djævelsk artig opplevelse i teatret.

Peer! - video

Knut Nærum og Kristian Figenschow om forestillingen Peer!

Last ned video her.