03:08:38 Tilstander av unntak

Av
Tore Vagn Lid med Transiteatret - Bergen

«Det trengs bare én forestilling om 22. juli, denne.»

Tromsø internasjonale Filmfestival i samarbeid med Hålogaland Teater presenterer «03:08:38 Tilstander av Unntak», en prisbelønt forestilling av Tore Vagn Lid med Transiteatret-Bergen.

«At en minutt-for-minutt- teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011 skulle bli noe av det mest meningsfylte jeg har sett på teater på lenge, hadde jeg ikke trodd.»
(NRK)

Tre timer, åtte minutter og trettiåtte sekunder var tiden det tok en ung mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge sosialdemokratiske politikere på en sommerleir. Hvordan reagerte (om)verdenen? Hva ble sagt utenfor Norge? Hvordan reagerte ulike samfunn, ulike mennesker – ikke etterpå – men midt i en slik tilstand, hvor ingen ennå visste noe sikkert om omfang, årsak og motivasjon; hvor spekulasjoner gikk i alle retninger. Og hva kan en slik unntakstilstand avsløre om et samfunns politiske reflekser, og om oss selv som politisk handlende individer – den gang som nå?

«03:08:38 Tilstander av unntak» er en slags direktesendt filminnspilling. En rekonstruksjon av ettermiddagen 22. juli 2011, presentert i sann-tid og bygget på autentiske radiosendinger og lydopptak fra denne dagen. Sekund for sekund, arbeider et team av tegnere, filmskapere og musikere med vår forståelse av denne skjellsettende ettermiddagen.

I grensesnittet mellom film og scenekunst

Forestillingen i Tromsø blir et direktesendt eksperiment i grensesnittet mellom filmkunst og scenekunst – som sendes samtidig fra Hålogaland Teater/TIFF til «lytteposter» i København, New York og Bagdad:

  • I Bagdad/Khanaqin på Rwband Theatre
  • I New York, Brooklyn på Syndicated 
  • I Moskva på DK Rassvet

Forestillingen ble belønnet med to Heddapriser og mottok «Osloprisen for Årets Scenekunst» 2020.

Panelsamtale: Scenekunst <-> Filmkunst

Du er også hjertelig invitert til å få med deg panelsamtalen med Tore Vagn Lid (regissør TT-B og professor i dramaturgi, NTNU), Aurora Hoel (professor i medievitenskap, NTNU), Anne Gjelsvik (professor i filmvitenskap NTNU) og teatersjef Egill Pálsson søndag 16. januar kl 12.

Les mer og hent ut gratisbilletter her

NB: Begrenset antall plasser!

TIFF logo

 

Utdrag fra anmeldelser

«Det trengs bare én forestilling om 22. juli, denne.»
- NRK

«Faktum er at «03:08:38 Tilstander av unntak» kanskje vil stå igjen som den mest sentrale kunstneriske bearbeidelsen over 22. juli-dagen og dens hendelsesforløp. Ikke over årsaksmønstre, konsekvenser, navngitte personer eller byråkrati, men de faktiske hendelsene.»
- Dagsavisen

"Vi fikk aldri se Memory Wound, Jonas Dahlbergs lovende utkast til nasjonalt minnesmerke på Utøya (...) Med Tilstander av unntak har nasjonen endelig fått et minnesmerke over 22. juli 2011."
- Siri Meyer

«Ei teateroppleving av dei sjeldsynte, stort tenkt og stor utført.»
- Dag og tid, Jan Landro


Medvirkende: 

Regi og Audiovisuelt konsept: Tore Vagn Lid
Tegnere: Arvid Pettersen, Øystein Nesheim. 
Musikere: Terje Isungset, Per Jørgensen, Morten Skage og Tore Vagn Lid
Teknikk: Mathias Grønsdal
Kamerateam: Anders Elsruud Hultgreen (kamera), Øystein Nesheim (tegning) og Tor Christian F. Bleikli (lys),
Bass/teknikk: Morten Skage
Sangere: Idar Aaserud Løvlid, Hilda Annine Hasselberg, Ingvill Espedal, Tora Kristiane Finne, Karl Reksten, Alexander Fiske Fosse og Erlend Leinan Lund. Fra Vokal Nord: Harald Bakkeby Moe, Brynjar Onsøyen, Jon Bjørnar Sandve, Anne Berit Buvik.

Inspisient: Kikkis Holmaas
Produsent: Tor Christian F Bleikli

Produsert av Transiteatret-Bergen i samarbeid med: Wrap Arts Centre, Dramatikkens hus, Festspillene i Nord-Norge, Institutt for medievitenskap W. Goethe Universitet, (Frankfurt a.M.), Det Vestnorske Teatret og Vega Scene.

Støttet av Norsk kulturråd, Statens Kunstfond (DK), PAHN og Bergen kommune.

Mer informasjon om forestillingen www.transiteatret.no