Ødeland

Av: 
Lucas Svensson. Oversatt av Endre Lund Eriksen
Spilleperiode
4. jan to 7. jan
Neste forestilling
Kommer

Intriger. Krig. Overgrep. Dette er den glemte historien om tvangsevakueringen av Finnmark.

Med russiske styrker i hælene, var tyskerne i rask retrett på Kola-halvøya høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men russerne hadde ingen planer om å okkupere Finnmark, og de stoppet fremrykkinga i Tana.

Hitler og de norske nazistene hadde derimot sine egne planer om å legge vårt nordligste fylke i aske og evakuere befolkningen. Målet var å skape et tomrom som ingen kunne fylle. Et ødeland.

Det skjedde grufulle overgrep denne vinteren. Mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og sendt sørover under forferdelige forhold. Flere hundre mennesker døde. Ufattelige 11.000 bolighus ble brent ned og det aller meste av infrastruktur og offentlige bygg ble brent ned til grunnmurene.

Det fulle omfanget av forbrytelsene kom dog aldri frem. Ingen ble stilt til ansvar og stemmene til ofrene ble ikke hørt. Den nordnorske krigshistorien har, frem til i dag, blitt fortalt av seiersherrene - uten at vi er klar over det.

Dramatiker Lucas Svensson og regissør Egill Pálsson forteller historien slik du aldri har hørt den før.

De fire skuespillerne på scenen spiller til sammen i overkant av 40 roller. Her får du kjappe replikkvekslinger og rollebytter i en spennende og enkel scenografi med uvanlige virkemidler.

Forestillinga er basert på boka Jevnet med jorden av Per Kristian Olsen.

Les også Per Kristian Olsens kronikk i Nordlys: "Finnmarkskrigen" - nytt begrep for ny innsikt

Her finner du en oversikt over de viktigste navnene i historien 

Varighet

95 minutter

Vi gjør oppmerksom på at det blir noe røyk fra fyrstikker på scenen.

Bakteppet - vi har intervjuet forfatter Per Kristian Olsen og regissør Egill Pálsson om tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms:

Anmeldelser
  • En forestilling for hele Norge (Nordlys+, terningkast 6): «Dette er bunnsolid dokumentarteater som både greier å øse ut kunnskap og dyp innlevelse. Jeg ble inderlig grepet, jeg ble rystet, jeg gråt, jeg kjente igjen min egen families virkelighet, men jeg lærte også utrolig mye som jeg kunne altfor lite om fra før.»
  • Teater som vil fortelle altfor mye om altfor mye (iTromsø+, terningkast 3): "Ødeland er et dokumentarteaterstykke man absolutt burde se, enten man er interessert i sin egen eller andres historie."
  • Dette var Den brente jords taktikk (Norsk Shakespearetidsskrift+): "Bruken av film, projeksjon og levende musikk fra skuespillerne løfter historiske hendelser inn i en ramme der de kjennes nær og aktuell – akkurat slik krigen alltid er rett under overflaten i folket og landskapet i landsdelen."