Ødeland

Av
Lucas Svensson

Tvangsevakueringen av Finnmark.

Med russerne i hælene var tyskerne i rask retrett i Øst-Finnmark høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men tyskerne hadde ingen planer om å la noe være igjen til verken russerne eller lokalbefolkningen på 70.000, som de tvangsevakuerte bortsett fra de tusener som stakk seg vekk i huler og gammer.

Mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og 11.000 bolighus ble brent ned, mens det meste av infrastruktur ble ødelagt og offentlige bygg gikk med i herjingene. Men hendelsene ble ikke etterforsket etter krigen.

Premiere i Finnmark

Ødeland har urpremiere i Hammerfest 16. april og skal deretter spille på turné i hele Troms og Finnmark. Forestillingen skal spille på Hålogaland Teater i Tromsø høsten 2021. 

«Til tross for henstillinger fra Finnmark så lot riksadvokaten være å etterforske dette som krigsforbrytelse. Det er den store tragedien i tragedien.» 

Per Kristian Olsen, journalist og forfatter
 

Spilleplan

Forestillingen skal ha premiere i Hammerfest i april, og skal deretter ut på turné i Nord-Norge. Den skal etter planen spille i Tromsø høsten 2021.

Varighet

90 minutter

Turné

Produksjon
Regi Egill Pálsson
Scene- og rekvisitt design Linda Nilsen
Lysdesigner Ruben Westerli Johnsen
Videodesign Erlend Østrem Nielsen
Kostymeansvarlig Ann-Jorunn Pedersen
Lydtekniker Truls Olsen
Inspisient Johanna Coraline Jensen