Ødeland

Av
Lucas Svensson. Oversatt av Endre Lund Eriksen

Tvangsevakueringen av Finnmark

KOMMER HØSTEN 2021.

Intriger. Krig. Overgrep. En liten teaterscene.

Med russerne i hælene var tyskerne i rask retrett på Kola-halvøya høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men russerne hadde ingen planer om å okkupere Finnmark, og de stoppet fremrykkinga i Tana.

Hitler og de norske nazistene hadde derimot sine egne planer om å svi av vårt nordligste fylke og evakuere befolkningen. Hvis ikke frivillig, så med makt. Det skjedde mange overgrep denne vinteren, og mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og sendt sørover under forferdelige forhold. Flere hundre mennesker døde, 11.000 bolighus ble brent ned, og det aller meste av infrastruktur og offentlige bygg gikk med i herjingene. 

Denne forestillingen kommer du til å bli berørt av. 

«Til tross for henstillinger fra Finnmark så lot riksadvokaten være å etterforske dette som krigsforbrytelse. Det er den store tragedien i tragedien.» 

Per Kristian Olsen, journalist og forfatter
 

De fire skuespillerne på scenen spiller til sammen i overkant av 40 roller. Her får du kjappe replikkvekslinger og rollebytter i en spennende og enkel scenografi med uvanlige virkemidler.

Forvirret over alle rollene? Se vår oversikt "Krigsforbryternes topp 6-liste"

Varighet

90 minutter

Premiere og turné

Forestillingen skulle hatt urpremiere i Hammerfest 16. april og var deretter planlagt ut på turné i Nord-Norge. På grunn av den pågående pandemien planlegger vi å ha premiere i Tromsø høsten 2021 før vi reiser på turné med forestillinga. 

Bakteppet - vi har intervjuet forfatter Per Kristian Olsen og regissør Egill Pálsson om tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms:

Produksjon
Regi Egill Pálsson
Scene- og rekvisitt design Linda Nilsen
Lysdesigner Ruben Westerli Johnsen
Videodesign Erlend Østrem Nielsen
Dramaturg Morten Kjerstad
Inspisient Johanna Coraline Jensen
Lydtekniker Truls Olsen
Kostymeansvarlig Ann-Jorunn Pedersen
Research/konsulent Per Kristian Olsen
Takk til Kai Krogh og Espen Mauno for god hjelp