Operetten om Mack

Av
Maja Bohne Johnsen i samarbeid med Trond Lie

En saftig og stjernespekket familiekrønike om en av Nord-Norges mest kjente familier.

Vi slår på stortromma! I den stort anlagte musikalske satsingen «Operetten om Mack» får vi historien om bryggeribedriften Mack, eller - vi får en versjon av historien. Forfatter Maja Bohne Johnsen har nemlig diktet og fantasert seg fram til en saftig dramatisering basert på virkelige historiske hendelser, som den store sosiale kampen, alkoholforbudet, bankene som gikk konkurs, fisket som slo feil og fremveksten av Tromsø fra handelssted og fiskevær til en by og hovedsete i Nord-Norge.

KJØP BILLETT HER

Forestillingen vil vare ca to timer og 40 minutter inkludert pause. Forestillingen anbefales ikke for barn.

Sniktitt bak kulissene:

 

Et stykke Tromsø-historie

Forestillingen skildrer tiden fra 1915 da Bredrup-generasjonene overtok bryggeriet og frem til Ølhallen åpnet i 1928. På scenen finner vi et stort ensemble med Elisabeth Moberg, Finn Arve Sørbøe, Mari Lerberg Fossum, Ingrid Evertsen og Kristian Fr. Figenschow i noen av de viktigste rollene.

Maja Bohne Johnsen er forfatteren bak Tromsø-historien «Vestregata» som gikk sin seiersgang på Hålogaland Teater i 2016. Da skrev hun historien om sin morsslekt. Nå har hun gått videre med historien om sin farsslekt. Dette er den litt sanne krøniken om familiene Mack og Bredrup, både som institusjon, bedrift og som en privat familie.

Regien er ved Trond Lie som er tilbake på Hålogaland Teater etter suksesser som «Twigs - Hele Hælvetes slekta» og musikalene «Cabaret» og «Chicago».

Musikken er nykomponert av Simon Revholt. Han har tidligere vært musikalsk ansvarlig for The Black Rider, Les Miserables og The Sound of music ved Hålogaland Teater.

Forestillingen har urpremiere på Scene Vest 14. februar 2019.

På scenen
Agnes Mack
Lauritz Bredrup
Amanda Mack
Kristine Mack
Johan Mack
Jensine Hansen
Georg Mack
Diverse roller
Diverse roller
Diverse roller
Diverse roller
Diverse roller
Produksjon
Idé Inger Buresund og Yngvar Julin
Regi Trond Lie
Scenografi Gjermund Andresen
Kostymedesign Anette Werenskiold
Koreograf Hege Holte Østbye
Lysdesigner Øystein Heitmann
Lyddesigner Jim-Oddvar Hansen
Komponist Simon Revholt
Maskedesigner Leo Thörn
Orkesterleder Ole-Morten Indigo Lekang
Musikere Kent-Robin Nilsen, Tore Nedgård, Rikard Toften Holst, Christoffer Nicolai Mathisen
Takk til Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Dramatikkens hus

- En skrøne med rot i virkeligheten

Hvem var egentlig Mack-familien? Manusforfatter Maja Bohne Johnsen forklarer hvordan Operetten om Mack henger sammen med virkelige historiske hendelser.

Historien bak oss er et virvar. Hva skjedde egentlig i stuene, i hodene, i innvollene til de som var her før oss? Det vet ingen. Derfor er denne historien en skrøne. Menneskene er blandet sammen og derfor ikke helhetlige sanne, og hendelsene er fortettet. Likevel er det kanskje like sant som noen historie. Det er sant er at dette er historien om en av Nord-Norges største bedrifter, AS L. Macks ølbryggeri og mineralvannsfabrikk, gjennom noen vanskelige år. Det er sant at dette er historien om kampen for tilværelsen for en hel landsdel og et folk.

Du finner en utstilling med historiske bilder fra Tromsø og Mack Bryggeri på 1920-tallet i 2. etasje på Tromsø bibliotek.

Inspirert av virkelige hendelser

Bildet er hentet fra Perspektivet museums samlinger.
Bildet er hentet fra Perspektivet Museums Mack-samling.

Operetten om Mack er inspirert av virkelige hendelser og mennesker, men karakterene er blandet sammen, det er lagt til og trukket fra, og noe av familiens skjebne er hentet fra andre grener av Mack slekten. Likevel er det et forsøk på å portrettere et knippe mennesker som levde her for nesten hundre år siden og de problemstillingene de sto i den gang. Hendelsene når det gjelder Mack Bryggeri og kampen for å overleve som bedrift på 1920-tallet er sanne. Handlingen er riktignok fortettet, men ligger tett på virkeligheten. Det samme gjelder situasjonen i byen.

De vanskelige 20-årene

20-årene var noen vanskelige år i hele landet og spesielt her nord. Fisket slo feil flere år på rad og nøden var stor i landsdelen. Bedrifter gikk konkurs eller var på konkursens rand og flere bedrifter, blant annet skipsverftet og Mack Bryggeri, måtte sette ned både arbeidstid og lønninger. På slutten av 20-tallet gikk Mack gikk inn i en «daglig forbitret kamp med kontantene» og det hendte at Lauritz Bredrup lånte penger av sine ansatte for å betale ølavgiften. Man kunne se han haste gjennom Storgaten på mandager for å betale i siste liten, og det hendte også at han lånte det han manglet av kjenninger på veien.

«Verdens lengste friluftsrestaurant»

Ølavgiften steg voldsomt i 20-årene, som et ledd i statens alkoholpolitikk, og gjorde det vanskelig for hele bryggerinæringen. Verst gikk det utover Mack som solgte mye bokøl, det ølet mange fiskere drakk, og som var det ølet som var høyest beskattet. Avholdsbevegelsen sto sterkt og var nært knyttet til arbeiderbevegelsen som vokste på 20-tallet og spørsmålet om skjenkebevilgning var stadig under hissig debatt. Og debatten var ikke ny, ei heller problemet «fyll og spetakkel» i Tromsø. Men hva man nå enn mente med hensyn til alkoholpolitikk, så var det i mange år ikke mulig å ta seg et glass øl eller vin innendørs. Og folk som ville møtes over noen øl var henvist til å drikke hjemme eller utendørs. Og siden utsalget til bryggeriet var det eneste stedet man kunne kjøpe øl så sier det seg selv at det ble mange «friluftsrestauranter» i området rundt, til glede og forargelse for byens befolkning. Sørsjeteen som ligger nedenfor Mack bryggeri, ble kalt for verdens lengste friluftsrestaurant og den har for så vidt «holdt det gående» helt frem til i dag.

Grunnlagt av en innvandrer

Historisk bryllupsbilde
Bryllupsfotografi av Margit og Lauritz Bredrup fra Tromsø,
som inspirerte karakterene Maria og Lauritz i Operetten om Mack.
Foto: Christian Hansen (Perspektivet Museums Mack-samling)

Når man går bakover i byens historie så er det ikke til å unngå å bli både imponert og beveget over hva mennesker har gjort for at Tromsø skulle bli den byen den er i dag. Det er også en tankevekker at det vi oppfatter som en nordnorsk merkevare som Mack øl, blir laget av et bryggeri som ble grunnlagt av sønnen til en tysk innvandrer. En baker fra Tyskland som kom hit fordi broren hans skrev et brev i 1834 og sa at han måtte komme til Tromsø fordi bakevarene her var for dårlige. Så hadde wienerbrødene vært spiselige i Tromsø den gang så er det ikke sikkert at vi hadde hatt Mack øl i byen i dag. Takk og lov for det.

Se hele Mack-samlingen til Perspektivet museum på Flickr.

Maja Bohne Johnsen

Manusforfatter

Inspirasjonshefte

I dette heftet finner du oppgaver til for- og etterarbeid og ideer til samtaler og diskusjoner. Undervisningsopplegget har mål fra K 06 og kan brukes i flere fag.
Vedlegg Størrelse
Inspirasjonshefte 1.47 MB
Bildegalleri