Misery

Av: 
Stephen King

Før levde han av å skrive. Nå skriver han for å overleve. Misery er en mørk reise inn i Stephen Kings univers. En historie om besettelse, overlevelse og en beundrer med brutale baktanker. Årets thriller på Hålogaland Teater.

 
Forfatteren Paul Sheldon tjener store penger på bokserien "Misery". For leseren Annie Wilkes er Misery-serien en besettelse. Når forfatteren kommer ut for en ulykke blir han tatt hånd om av Annie. Det utvikler seg til en maktkamp han er nødt til å vinne for å overleve. 

Premiere 15. oktober 2009.

Misery er basert på Stephen Kings roman med samme navn. Forestillingen får Norgespremiere på Hålogaland Teater.
 
Varighet: ca 1 time, 40 minutter

Oppført med tillatelse fra Samuel Frech Limited
Forlag: Nordiska Aps - København

Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Bakgrunnsstoff

Den fanatiske beundreren

Annie Wilkes går langt i sin beundring av Misery-forfatteren Paul Sheldon. Men hun er ikke alene om å være fanatisk opptatt av en kjent person.

Stephen King hentet inspirasjonen til historien Misery i Evelyn Waughs novelle The Man Who Loved Dickens. Novellen handler om en mann som blir tatt til fange av Charles Dickens største beundrer. Mens han er i fangenskap blir mannen tvunget til å lese Dickens fortellinger høyt, dag etter dag.

"Hva om det hadde vært Dickens selv som ble tatt til fange av sin største beundrer?" Dette var Stephen Kings utgangspunkt da han skrev romanen Misery. Misery er historien om forfatteren Paul Sheldon, som etter en bilulykke blir tatt hånd om av sin største beundrer, Annie Wilkes. Det viser seg etter hvert at Wilkes interesse for forfatteren grenser til det fanatiske. Og da hun får vite at Sheldon i sin siste bok har tatt livet av Wilkes yndlingskarakter Misery svartner det for den tidligere sykepleieren.

Virkelige stalkere

Disse historiene om fanatiske beundrere, eller stalkere, er hentet fra litteraturen, men har flere paralleller i det virkelige liv. En av disse er historien om skuespillerinnen Rebecca Shaeffer. Hun ble kjent gjennom tv-serien My Sister Sam på 80-tallet. Det var gjennom denne serien at unge Robert John Bardo fattet interesse for henne. Over en periode på 3 år sendte han henne brev og prøvde to ganger å komme inn på settet hvor My sister Sam ble filmet. Begge gangene ble han stoppet av vakter.

I 1989 gjorde Shaeffer en rolle i filmen Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills. I en av scenene i denne filmen går hun til sengs med en mann. Dette tolererte ikke Bardo, som anklaget Shaeffer for å ha blitt "just another Hollywood whore". Inspirert av en annen stalker som hadde gjort det samme tidligere, greide Bano å skaffe seg adressen til skuespillerinnen. Han fikk også tak i en pistol

Rebecca Shaeffer var i ferd med å forberede seg til en audition for Gudfaren III da Bardo ringte på døren. Han viste henne et brev og et bilde han tidligere hadde fått fra skuespillerinnens administrasjon, men etter en kort samtale bad hun ham om å gå og ikke komme tilbake. Etter en time var han imidlertid tilbake, og Shaeffer lukket igjen opp døren. Bardo sa i ettertid at hun hadde et kjølig uttrykk, og uten å si noe hadde han tatt opp pistolen sin og skutt skuespillerinnen. Hun døde 30 minutter etter at hun ankom sykehuset. Bardo ble pågrepet dagen etter, og tilsto drapet. Han ble dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

"Just another Hollywood whore"

Robert John Bardo anklaget Rebecca Shaeffer for å ha blitt "just another Hollywood whore." Det samme gjør Annie Wilkes når hun får lese Paul Sheldons siste manus i Misry-serien, og hun oppdager at han har tenkt å ta livet av hovedkarakteren Misery. Mange stalkere er drevet av et ønske om å beskytte den de forfølger, noe også Annie Wilkies er. Hun ønsker å føre Paul Sheldon inn på den rette sti og hevder at Gud har bedt henne om å brenne manuset og få Paul til å gjenopplive Misery.

Sangeren Sheryl Crow hadde også en stalker som ønsket å beskytte henne. Ambors Kappos skapte seg en verden gjennom Homers Odyseen, hvor han var Odyssevs og Sheryl Crow var Penelope, som han skulle redde. Kappos var overbevist om at han hadde telepatisk kontakt med Crow og at hun bad om hans hjelp. I følge eksperter et en slik redningsfantasi vanlig hos stalkere. De ønsker selv å hjelpe, men ser ikke at det er de som utgjør den egentlige trusselen.

Besatt av John Lennon

En av historiens mest kjente stalkere er kanskje Mark Chapman. Allerede som ung hadde han hørt stemmer i hodet og han fantaserte om å ha gudommelige krefter og evne til å styre andre. Rundt 1980 hadde Chapman utviklet flere besettelser. Han var overbevist om at han skulle leve livet sitt som hovedpersonen i sin favorittroman The Catcher in the Rye, og han hørte stemmer igjen. Han var også fanatisk opptatt av musikk og John Lennon. I september 1980 skrev han et brev til en venninne hvor han fortalte at han var i ferd med å bli gal, og signerte brevet The Catcher in the Rye.

Allerede i oktober samme år dro Mark Chapman til New York for å drepe John Lennom, men etter å ha sett filmen Ordinary People dro han hjem igjen til sin kone. Men 8. desember var han tilbake i New York, der han oppsøkte Lennons bolig. På ettermiddagen møtte han Lennon og fikk da signert en kopi av Lennons nyeste soloalbum. I ettertid har Chapman fortalt at han på dette tidspunktet vurderte å gå sin vei, men at han måtte vente til Lennon kom tilbake fordi "he (Lennon) knew where the ducks went in winter, and I needed to know this." Spørsmålet om hvor endene forsvant om vinteren er en referanse til Chapmans yndlingsbok.

Da Lennon kom tilbake til sin leilighet sent på kvelden var Chapman fremdeles der Etter at han hadde avfyrt fem skudd mot Lennon satte han seg ned på fortauskanten og leste videre i boken sin The Catcher in the Rye. Boken handler om den unge mannen Holden Caulfield, som er fortvilt og rasende over det han oppfatter som falskhet i samfunnet. Han er ute etter å beskytte, særlig barn. Den religiøse Mark Chapman selv var forbannet på John Lennon, fordi Lennon hadde uttalt at The Beatles var større enn Jesus og at han kunne synge om fred og "imagine no possessions" når han selv var god for flere millioner. Chapman anså Lennon som falsk, og har i senere tid uttalt at han trodde drapet ville gjøre han til en Holden Caulfield - en beskyttende engel.

Charles Dickens villeste beundrer

Tilbake til Stephen Kings inspirasjonskilde, novellen The Man Who Loved Dickens. Dagbøkene til kona til Charles Dickens forlegger forteller nemlig at den britiske forfatteren hadde en stalker også i virkeligheten. I dagbøkene har beundreren fått tilnavnet The Bigelow Terror. Det var den 39 år gamle Jane Bigelow som gjemte seg bak den betegnelsen. Hun var gift med en tidligere amerikansk ambassadør og møtte Dickens første gang mens han var på turné i USA i 1868. Etter dette bad forfatteren manageren sin om å sørge for at Jane Bigelow ikke kom i nærheten av han igjen. Bigelow på sin side anså forfatteren som mer eller mindre sin egen eiendom og truet andre som viste interesse for Charles Dickens. Det gikk så langt at Jane Bigelow fulgte etter Dickens på hele turneen hans - og det hele endte med at hun slo ned en gammel enke som oppsøkte Charles Dickens. The Bigelow Terror skal visstnok ha brukt begge nevene.

Kilder: Dateline NBC, Wikipedia, Times Online

Smakebiter fra media

Nordlys var til stedet da Misery startet prøvene mandag 10. august. Her finner du Nordlys' artikkel, samt andre smakebiter fra media.

Satser på spenning.
Nordlys tirsdag 11. august
 

Turnérute

Misery er ute på turné i perioden 18. november - 5. desember

18. november - Skjervøy
19. november - Alta
20. november - Honningsvåg
21. november - Lakselv
23. november - Hammerfest
24. november - Karasjok
25. november - Tana
26. november - Vadsø
27. november - Båtsfjord
28. november - Kirkenes
1. desember - Harstad
2. desember - Heggelia
3. desember - Finnsnes
5. desember - Sjøvegan
 
Billettinformasjon

Undervisningshefte

Misery er med som tilbud fra Den Kulturelle Skolesekken i Troms og Finnmark. Her kan du laste ned undervisningshefte med oppgaver til for- og etterarbeid.

Anmledelser

Les anmeldelsene etter premieren 15. oktober.

Vellykket teaterthriller
Nordlys' anmelder gir Misery terningkast fem.
 
Intens forestilling på HT
Tromsoby.no anbefaler forestillingen på det varmeste. 

Dramatisering av
Simon Moore