Fake news og filosofi

Kan Platons hulelignelse være aktuell også i dag?

Teaterforestillingen Sykle i snøstorm kommer som et resultat av at teateret har undersøkt UiT Norges arktiske universitet, med teatrets virkemidler. Da er det helt naturlig å starte med filosofi.

«Sannheten kommer når den kommer, som et plutselig lysskjær i ilden.»

Filosofen Platon utviklet et filosofisk system som bidro til å legge fundamentet for den vestlige verdens filosofi og vitenskap. Han etablerte Akademiet i Athen, den første institusjon for høyere læring i den vestlige verden. Filosofi betyr kjærlighet til visdom, og tar for seg grunnleggende tema i livet som etikk, mening, kunnskap og sannhet.

Platons hulelignelse

I forestillingen har man lagt inn noen virkemidler som er basert på Platons hulelignelse. Publikum skal gå gjennom huler for å komme til de forskjellige rommene i forestillingen. Lignelsen om menneskene i hulen forteller om menneskets reise til opplysning og forståelse for hvordan verden kan henge sammen. Platon snakket ofte i bilder, for slik kunne han best beskrive det som ikke lar seg formidle i enkelhet. Men selv lignelser kom til kort, mente han. Egentlig bør man vie hele livet sitt på å komme nærmere sannheten, fordi veien dit er lang og smertefull, og lar seg ikke så lett nedkortes i enkle fraser. Slik lyder lignelsen:

Tenk deg en hule hvor det bor mennesker som er bundet fast i hender og føtter. Inne i den mørke hulen har de alltid vært og aldri sett noe annet enn flakkende figurer av skygger på veggene. Bak fangene er det en vegg hvor andre frie mennesker bærer rundt på gjenstander som kaster skygger fra lyset av et bål i hula. En dag kommer noen av disse menneskene seg frie fra lenkene som binder dem, og oppdager at skyggene ikke forestiller det de trodde det var. De går videre og møter sola utenfor som blender øynene deres. Når de får synet tilbake ser de årstidenes gang og forstår at verden er mye større enn hulen. De går ned til fangene og forteller om det de har sett, men fangene forstår ikke, og tror at det hører med i opplevelsen av skyggespillet på veggen.

Dette er en av mange lignelser og tanker som studentene møter på når de begynner på universitetet. En filosofisk brannfakkel om at man alltid må søke seg ut av hulen i jakten på sannheten.

Fake news

Hva er egentlig sannhet? Hvem definerer sannheten? Og hvordan vet man at man kan stole på en kilde? Dette er refleksjoner som er helt nødvendige i dag. Med fake news og ekkokammer oversvømmes vi med alternative sannheter, og dette er en trussel for demokratiet. Da er det nemlig ikke bare enkelt å vite hva som er sant og hvem man kan tro på.

Det er kanskje viktigere enn noen gang å stoppe litt opp, og gjøre noen filosofiske betraktninger. Platon er definitivt aktuell også i dag.

- Av May Liss H. Wasmuth