Vår siste ArtLab

I 2013 startet Hålogaland Teater opp scenekunstlaboratoriet ArtLab. I år avsluttes prosjektet på Festspillene i Nord-Norge. Vi har tatt en prat med dramaturg Tale Næss om ArtLabs betydning.

ArtLab ble startet i samarbeid med scenekunstnettverket RadArt og Dramatikkens Hus, og var et prosjekt hvor man ønsket å invitere scenekunstnere og publikum til å forske på og utvikle ny senekunst. Resultatet ble en rekke scenekunstlaboratorier alle med åpne visninger for publikum.

 

Hva mener du er det viktigste ArtLab har oppnådd?

 

Den viktigste synergieffekten ArtLab har skapt er mellom teateret og den frie scenekunsten i regionen. Labene har også dratt internasjonale aktører til teateret, brakt dansen og scenekunsten nærmere hverandre, og fungert som rugekasse for prosjekter, metoder og bidratt til teambuilding for framtida. Flere av Labene har blitt, eller er i ferd med å bli forestillinger. Her må nevnes ArtLab #5 Vestregata – som våren 2016 ble en stor suksess på Hålogaland Teaters Scene Vest.

 

Har ArtLab gitt oss kunnskap som vi kan ta med videre også etter at prosjektet avsluttes?

 

ArtLab har gitt oss unik innsikt i hva som rører seg av gode utøvere i regionen. Hvilke prosjekter, ideer og tekster som finnes i miljøet. ArtLab har videreført en rekke kulturpolitiske debatter, og ikke minst har labene vært viktig for å skape ny og aktuell scenekunst for barn og unge. Vi mener og tror at labene samlet sett har vært med på å øke den kunstneriske samtalen og bevisstheten rundt hva scenekunst er og kan være.

 

Er det noen Laber du vil trekke frem som har hatt spesielt stor betydning?

 

Det er mange som bør nevnes her, men i tillegg til Vestregata vil jeg trekke fram ArtLab #13 som var et samarbeid med Artctic Action og la grunnlaget frem mot arbeidet med Peter Pan. ArtLab #17 med danser og koreograf Mari Bør, som i ettertid utviklet seg til å bli noe som sjeldent som en interaktiv danseforestilling for barn. På ArtLab #18 gjorde Sigbjørn Skåden og Joar Nango et bedehus i Nordkjosbotn om til et samisk casino for en kveld. Laben var en stor kunstpolitisk happening som vakte oppsikt i media og blant publikum.

 

Nå skal den siste ArtLaben vises på Festspillene i Nord-Norge. Kan du si litt om den?

 

Denne ArtLaben handler om 22. juli, og stiller spørsmål om denne hendelsen er blitt et tabu i kunsten. Vi har satt sammen en rekke tekster, og valgt ut 22 deltakere som sammen skal lese disse tekstene. Målet er å skape en kollektiv hendelse for å komme nærmere et språk for hva tragedien har gjort med oss som nasjon og individer. Jeg tror det blir en sterk opplevelse for de som er tilstede, og en ArtLab mange vil huske. En god avslutning på prosjektet.

 

ArtLab #24 vises torsdag 23. juni kl. 20.00 på Thon Hotell Harstad