Det er sikkert og visst

Neste forestilling
Kommer

Av Lisbeth Linblad Knopper En musikalsk fortelling om HC Andersen og hans eventyr. Siste forestilling på Svalbard 16. april.

Premiere 5. november 2005

Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Foto:
Ola Røe
Bakgrunnsstoff

Om Hans Christian Andersen

Den stygge andungen, Keiserens nye klær, Prinsessen på erten - hvem er ikke vokst opp med disse eventyrene! H.C. Andersens fortellinger vil for mange av oss alltid være knyttet til barndomsminner om varm kakao og høytlesning på sengekanten.

Alle tiders største danske
I år feirer danskene H. C. Andersens 200. fødselsdag, og i den forbindelse er dikteren blitt kåret til "alle tiders største danske". Det fineste med Danmarks nasjonaldikter er imidlertid at han tilhører hele verden. Hans eventyr er gitt ut på 145 språk og er blitt en del av barnefantasiene i Norden like mye som i Afrika, Kina eller hvor det måtte være. "Umngani Wezingane" heter Keiserens nye klær på Zulu!

Mit Liv er et smukt Eventyr, saa rigt og lyksaligt!
utbryter Hans Christian Andersen i sin selvbiografi fra 1855. Forutsetningene for at han skulle få et rikt og lykkelig liv var imidlertid overhodet ikke gitt. Hans Christian ble født i Odense den 2. april 1805 som eneste sønn til den fattige skomakeren Hans Andersen og hans kone Anne Marie. Familien bodde i et lite hus med bare et rom, og moren arbeidet som vaskekone. Da faren døde ble Hans Christian stort sett overlatt til seg selv, bare 11 år gammel. Skolen hadde han ikke store sansen for, og han lekte heller med guttene i nabolaget og plukket opp historier som han så gjenfortalte til alle som ville høre. Denne oppførselen syntes imidlertid ikke moren var passende for en unggutt, og hun satte ham i lære først hos en vever, senere i en tobakksfabrikk. Hans Christian Andersen lærte seg aldri riktig å skrive, og han slet med rettskrivingen til og med etter at han var blitt berømt.

Drømmen om teatret
14 år gammel, bestemte Hans Christian seg for å legge slitet på fabrikken bak seg og søke lykken i København. Han var veldig glad i dans og musikk og prøvde alt for å komme inn ved Det Kongelige Teater som ballettdanser, skuespiller eller sanger. Men han var en ekte Kloss-Hans og altfor keitete til å være danser, og folk bare lo av ham. Først da gutten prøvde seg som teaterforfatter ble han lagt merke til. Teaterdirektøren sendte ham på skole og la med dette grunnsteinen for en lang og vellykket karriere som skuespillforfatter. Den "stygge andungen" H. C. Andersen var endelig blitt til en vakker svane.

Sosial oppkomling og samfunnskritiker
De første årene i København levde H. C. Andersen i stor fattigdom. Da han endelig fikk medvind og begynte å ferdes i dannede høyborgerlige kretser, var han seg hele tiden sitt enkle opphav bevisst. Dette gjenspeiles også i eventyrene hans. I Prinsessen på erten tar han for seg overklassens overdrevne dyrkelse av ømfintlighet som en vanlig arbeiderklassegutt aldri ville kunne tillate seg. I et hjem som det H. C. Andersen vokste opp i kunne en prise seg lykkelig over i det hele tatt å ha en madrass, mens prinsessen i eventyret lever i den største luksus og likevel klager over en bitteliten ert under alle dundynene sine. Også Keiserens nye klær er en bitende ironisk fremstilling av øvrighetens forfengelighet som viser at makt ikke alltid går sammen med innsikt og kløkt.

"Man gaar først saa gruelig meget ondt igjennem, og saa bliver man berømt!"
H.C. Andersen i Mitt livs eventyr fra 1855

HC Andersen rebus

I hvilket land bor nattergalen, og hvem er det som sprader rundt helt uten klær? Her kan du teste hvor mye du egentlig vet om HC Andersens eventyr univers!

Kunnskapens kvadrat og HC-nøtter kan du laste ned her

Regissørens kommentar

Der er mange grunde til, at vi netop har valgt at vise jer denne forestilling om H.C.Andersen.

Først og fremmest, fordi vi holder umådeligt meget af hans eventyr, og fordi det i år er 200 år siden, han blev født i Odense i Danmark.
Han skrev eventyr, som er kendte og elskede over det meste af verden.

Hele hans liv var et forunderligt eventyr! Han voksede op i stor fattigdom. Han blev drillet, fordi han så så mærkelig ud, fordi han var lang, ranglet og klodset, og fordi, han hellere ville sidde inde og lege med sit dukketeater, end at være ud og lege med de andre drenge. Han var et meget anderledes barn. I skolen sagde læreren, at han ikke duede til noget. H.C.Andersen havde meget svært ved at stave, og han lærte det aldrig. Han var sandsynligvis ordblind. Alligevel blev han en verdensberømt forfatter. - Fordi han ville. Han arbejde også meget hårdt for at opnå det, han inderst inde ønskede, at få lov til at skrive og blive en anderkendt forfatter. Og det lykkedes for ham. Han var et genialt talent.

"Det gør ikke noget at være født i andegården, når man blot har ligget i et svaneæg."

Forestillingen er en munter, musikalsk historie om Hans Christian Andersens liv, vævet sammen med nogle af hans eventyr hvor: "en fjer kan blive til fem høns."- og det e sikkert og visst.

God førnøjelse

Marianne Andreasen

Om forestillingen

Av: Lisbeth Linblad Knopper Oversatt av Ragnar Olsen Regi: Marianne Andreasen Scenografi/kostymer/dukker: Niels Secher Musikk: Jan Møller Med: Marte Magnusdotter Solem / Linda W. Gathu og Inge Kolsvik

Det er sikkert og visst

Det er sikkert og visst er vårt bidrag til barna i jubileumsåret for H.C. Andersens fødsel. Forestillingen markerer starten på et større og mer regelmessig tilbud til barn.

Livet og erfaringene til H.C. Andersen finner sitt mangfoldige uttrykk i diktningen hans. Han deler skjebnen til den stygge andungen som blir til svane, og han har selv opplevd å stå på utsiden av slottet og bare kunne drømme om prinsessetilværelsen.

I dette stykket er historien om H. C. Andersens liv vevd inn i eventyrene Det er sikkert og visst, Keiserens nye klær, Prinsessen på erten, Den stygge andungen og Konen med eggene. Vår fortelling tar utgangspunkt i Andersens fødeby Odense og tar publikum med på en reise gjennom eventyrverdenen, før vi til slutt blir med til Odense igjen.

På scenen møter vi blant andre den stygge andungen (som stadig er bekymret for frisyren sin) og H.C. Andersen selv i miniatyrformat. En del av scenerommet består i et magisk dukketeater som under forestillingen forvandles fra H.C. Andersens barndomshjem til en eventyrskog, en vevstol og slottet til prinsessen på erten. Dessuten stifter vi bekjentskap med en musiker som ledsager fortelleren med sang og musikk.

Dette blir et morsomt gjenhør med de kjente eventyrene, og ikke minst en gylden anledning til å hilse på en klissvåt prinsesse!

Anbefalt aldersgrense fra 4 år.

Dette sier pressen

Her finner du lenker til anmeldelser.

Lørdag formiddag viste Hålogaland teater HC Andersen forestillinga "Det er sikkert og visst" av Lisbeth Linblad Knopper på Kafé Nord. Det er oversatt av Ragnar Olsen og spilles av Marte Magnusdotter Solem og Inge Kolsvik. Det gjør de så bra at jeg vil anbefale det vilt og hemningsløst til alle som er eller har vært unger. Hadde Nrk hatt noe for seg, burde de ta med seg et TV-kamera og spurt de yngste blant publikum om hva DE synes. Og vist noen korte glimt fra forestillinga slik at seerne sleit seg ut av sofaen og tok seg en tur til byen og trødde ned dørene til HT's nybygg.

Sånn. Der var DET sagt.


Erling Steenstrup, NRK

» Søtt og morsomt
Helge Matland, Bladet Tromsø

» Trollbandt barna
Bjørn H. Larssen, Nordlys

» Teatermagi på høyt nivå
IdaLou Larsen, scenekunst.no